Sandra Podvinska

Sandra Podvinska ir LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes studente, kura 2021./2022. akad. gadā saņem Kristapa Morberga stipendiju.

Iepazīsti Sandru!

Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim? 

Viens no maniem talantiem ir spēja pamanīt/saredzēt būtiskas detaļas un spēt operēt ar tām, lai attīstītu jaunas idejas. Nozīmīgākie sasniegumi priekš manis ir mani akadēmiskie sasniegumi, kā arī sasniegumi personīgajā līmenī (t.i. sevis attīstīšana, jaunu perspektīvu atklāšana, veiksmīgu attiecību izveidošana utt.).

Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana? 

Esmu ļoti pateicīga un gandarīta saņemt šo stipendiju. Par spīti tam, ka lielākoties esmu iekšēji motivēta savām studijām un maksimāli izbaudu pašu procesu, ir patīkami, ka akadēmiskie sasniegumi tiek pamanīti un novērtēti. Tas iedod papildenerģiju un motivāciju turpināt strādāt augstā līmenī. 

Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?  

Šāda jautājuma saņemšana liek man pasmaidīt, jo dzīves jēga (t.sk. misija) ir manu pētniecisko interešu centrālā tēma un studiju laikā neskaitāmas reizes esmu uzdevusi šo jautājumu citiem cilvēkiem. Varu atzīt, ka kaut kādā ziņā pati runāšana/diskutēšana (un pētīšana) par dzīves jēgu sniedz manas pašas dzīves misijas sajūtu. 

Savu dzīves misiju saskatu arī zināšanu iegūšanā, jo pasaule ir ārprātīgi skaista un interesanta, un plašākas zināšanas sniedz plašākas un dziļākas perspektīvas pasaules skaistuma saskatīšanai, apzināšanai un apbrīnošanai. 

Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?  

Daniels Kānemans “Domā ātri, domā lēnām”; 

Juvāls Noass Harari “Sapiensi. Cilvēces īsā vesture”. 

Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?  

Larsa fon Trīra The Land of Opportunities triloģijas filmas (uz doto brīdi ir tapušas divas no trim paredzētajām). 

“The Experimenter” (2015) – biogrāfiskās drāmas filma, ko klasiski rāda pirmā kursa psiholoģijas studentiem par slaveniem S. Milgrema eksperimentiem. Iesaku noskatīties ikviena studentam, laiks velti iztērēts nebūs.

Kāds ir tavs dzīves sauklis?  

Tāda man nav! 
Taču man patika Gata Šmita iestudētā britu dramaturga Roberta Aika lugas “Ārsts” galvenās varones ārstes Rutes Vulfas frāze: "beigas ir tikai tad, kad ir līķis". Izrādi arī ļoti silti iesaku noskatīties.