Kristians Draguns

Kristians Draguns ir LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes students, kurš 2021./2022. akad. gadā saņem stipendiju "Mikrotīkls".

Iepazīsti Kristianu!

Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim? 

Esmu 24gadīgs fizikas doktorants, kas savu profesionālo karjeru saista ar čukstošās galerijas modu mikrorezonatoru datormodelēšanu. Doktorantūras ietvaros es dizainēšu rezonatorus, ko kolēģi izveidos ar litogrāfijas tehnikām un precizitāti. Tāpat es uzlabošu uz šo rezonatoru bāzes balstītus sensorus, apstrādājot datus ar neironu tīkliem. Domāju, ka mans lielākais talants ir prasme klausīties – pārsvarā cilvēki daudz ko zin un ir gatavi Tev visu iemācīt – kā arī drosme un spriestspēja. Nozīmīgākie akadēmiskie sasniegumi ir 2 žurnālu publikācijas (+1 pieņemta publicēšanai), 3 koferenču publikācijas (indeksētas SCOPUS), un dalība 6 konferencēs. Vēl kā nozīmīgu sasniegumu vērtēju >150 dienu ikdienišķu meditācijas praksi.

Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana? 

Stipendijas iegūšana sniedz papildus iespējas. Reiz, esot Saūda Arābijas augstskolā KAUST, mums teica, ka viņi ir radījuši tādus apstākļus, lai varētu absolūti pilnvērtīgi nodoties zinātnei – par visu bija samaksāts un katram nauda palika pāri. Šeit ir kas līdzīgs – nauda noder, lai nebūtu jādomā par perifērijām un varētu fokusēties uz savu zinātnisko darbību, par ko pretī tieku apbalvots.

Kāda ir tava dzīves misija, sūtība? 

Atrast simbiozi starp cilvēkiem un dabu, un to ierosināt. 

Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem? 

Uzskatu, ka augstākais, ko grāmata var dot, ir iedot Tev jaunu perspektīvu – jaunu lēcu caur ko skatīties uz pasauli un notikumiem. Labu grāmatu ir tiešām daudz. Jaunākā, ko esmu nopircis ir “A Hunter-Gatherer's Guide to the 21st Century: Evolution and the Challenges of Modern Life”. Grāmatas nosaukums pasaka priekšā, ka runa ies par mūsdienu dzīves neatbilstību tiem apstākļiem, kādiem evolucionāri mēs kā Homo Sapiens esam adaptējušies, un ko ar šo neatbilsību varētu iesākt.

Iesaku izlasīt “Mastering the Core Teachings of the Buddha: An Unusually Hardcore Dharma Book”. Grāmatā tiek dota, manuprāt, pareizā attieksme, ar kādu vajadzētu pieiet budismam un meditācijai.

Kā nenoliedzami vērtīgu uzskatu arī fantāzijas grāmatu žanru. Iespaidīgu pasauli ar spilgtiem tēliem un labi aprakstītām cilvēciskajām attiecībām uzburs “A Practical Guide to Evil”. Grāmatā pretagoniste nav vis varone, bet ļaunā (villain). Dažiem liekas, ka ļaunums neeksistē, vai tas izceļas no nekompetences vai korupcijas. Šī 7 grāmatu sērija nenoniecina ļaunumu kā triviālu, bet pēc labākajām Junga metodēm ieskatās ļaunumam acīs un nemirkšķina, izpētot visas tā nianses. Grāmata ir pilna ar arhitepiem, apslēptām gudrībām un, protams, piedzīvojumiem. 

Šis saraksts būtu nepilnīgs, ja nepieminētu grāmatu, pēc kuras izlasīšanas izlēmu savu dzīvi saistīt ar zinātni: “Harry Potter and the Methods of Rationality” ir FanFiction versija par Hariju Poteru, kurā Harijs kā vienpadsmitgadnieks ir uzņēmis un asimilējis lielāko daudzumu kognatīvo zināšu, fizikas, bioloģijas un citas grāmatas, dzīvojot Petūnijas un Oksfordas mikrobioloģijas profesora ģimenē kā vienīgais bērns, un tad saņem no pūces ielūgumu doties uz Cūkkārpu. Harijs maģijas pasaulē dodas ar pilnu zinātnieka komplektu, un maģijai pieiet kā slīpēts racionālists. Vienīgais nevēlamais blakusefekts pēc grāmatas izlasīšanas ir, ka oriģinālā versija liksies trula.

Lieliska laika pavadīšana ir izlasīt uz ebreju misticisma kabalas balstīto romānu “Unsong”. Ļoti patīk arī zinātniskās fantastikas stāstu krājums “Šis tas par velti”, un katreiz, kad pie kāda ciemos grāmatplauktā ieraugu “Ne vējš, ne karogs”, paceļu savus cieņas punktus pret šo cilvēku ar acīmredzami labo litteratūras gaumi.

Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem? 

Es ieteiktu labāk kinofilmas neskatīties, jo to skatīšanās procesā smadzenes vienīgi patērē un neko jaunu nerada. Ja beidz filmas uzņemt kā sugu, no tām atsakoties pilnībā, atklājas, ka dienā ir gana daudz stundu produktīvākām aktivitātēm. Ja nu tomēr nolem veltīt laiku filmai, iesaku noskatīties dokumentāro filmu “Tim`s Vermeer” – filmā Tims demonstrē sevis atklāto metodi, ar kādu visticamāk gleznoja baroka laika nīderlandiešu gleznotājs Johans Vermērs.

Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Piesakoties stipendijai Tu uz sevi paskaties no malas un labākā gaismā konspektē jau paveikto, kā arī konkretizē vēl darāmo. Šādi retrospekcijas brīži ir noderīgi, jo darot lietas, tās vienmēr šķitīs mazliet juceklīgas, jo vienmēr jau var vēl labāk un perfektāk, bet kad ir pagājis kāds laiciņš, ir patīkami paskatīties uz saviem sasniegumiem. Potenciālais finansiālais atbalsts, protams, arī ir nenoliedzams stimuls pieteikšanās procesā. 

Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Darini sevi, caur gribu un domu:

/Rainis/