Kaspars Markus Molls

Kaspars Markus Molls ir. 2022./2023. akad. gada prof. E. Felsberga piemiņas stipendijas ieguvējs.

Iepazīsti Kasparu!

1.    Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim? 

Es tiecos pretī izaicinājumiem - katra jauna šķēršļa pārvarēšana mani pilnveido. Tā rezultātā ir sanācis, ka pašlaik spēlēju divās mūzikas grupās, spēlēju LU pūtēju orķestrī, esmu biedrs studentu korporācijā Patria, esmu LU vēstnesis un biedrs savas fakultātes studentu pašpārvaldē, esmu nirējs, arheologu palīgs izrakumos u.c. Grūti aptvert visu ar ko nodarbojos un to visu mēdz būt grūti apvienot, taču to arī uzskatu par savu lielāko talantu - spēju aptvert ļoti daudz un nezaudēt vēlmi arvien darīt ko nepieredzētu. Galu galā daru to, kas man patīk.

Par saviem lielākajiem sasniegumiem uzskatu teicamu bakalaura darba aizstāvēšanu, ar grupu EMBARK debijas albuma “Kā Šis Vispār Bija Jāsaprot?” izdošanu un kļūšanu par pilntiesīgu biedru jeb komilitoni savā korporācijā.

2.    Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana? 

Pagodinājumu pret šīs stipendijas vārda nesēju Ernestu Felsbergu un tās mecenātu Gunti Bērziņu. Šo abu cilvēku neatlaidība un sniegtais ieguldījums Latvijas zinātnes, izglītības un sabiedrības labklājībā ir nenovērtējams, tāpēc pāri visam man tas ir gods šo stipendiju saņemt.

Otrs stipendijas iegūšanas aspekts - es spēšu piepildīt savu misiju, kas ir kļūt par zemūdens arheologu un tas man ir ļoti būtisks dzinulis turpināt darboties.

3.    Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Mana dzīves misija ir apzināt, pētīt un glābt Latvijas teritorijas zemūdens kultūrvēsturisko mantojumu. Pašlaik Latvijā nav neviena zemūdens arheologa, tāpēc, ņemot vērā, ka interese un spējas man ļauj, redzu nepieciešamību šo situāciju mainīt un apgūt vajadzīgās prasmes, lai veiktu zemūdens izpēti. Līdzās profesionālajai dzīvei, es redzu savu ceļu arī kā mūziķim, turpinot rakstīt un izdot oriģinālmūziku.

4.    Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Es ieteiktu izlasīt Deivida Gibinsa grāmatu “Atlantīda” un Žaka Īva Kusto “Nogrimušie dārgumi”. Pirmā grāmata ir romāns, kas risina slaveno Atlantīdas mītu, kas pasniegts kā nervus stindzinošs trilleris. Savukārt, slavenā zemūdens pētnieka Ž. Ī. Kusto grāmata ir ieskats reālos notikumos un ļauj lasītājam iepazīties ar pirmajiem pētījumiem zemūdens arheoloģijā. Abas grāmatas ir ļoti aizraujošas un parāda to cik piedzīvojumiem bagāta var būt šī nozare.

5.    Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Šo filmu vēl neesmu redzējis, bet noteikti būs janoskatās jaunā Viestura Kairiša filma "Janvāris" - filma atspoguļo tikai 30 gadus nesenus notikumus, kuru nozīme mūsdienās netiek pietiekami novērtēta. Filmas panākumi starptautiskajā arēnā un kritiķu labie vērtējumi liecina, ka šo filmu būs jāredz. Cits variants - tā gan nav kinofilma, bet es ieteiktu noskatīties latviešu seriālu "Sarkanais mežs", kas apskata nacionālo partizānu darbību padomju okupācijas laikos. Seriāls ir latviešu kinomākslas meistardarbs un atspoguļo Latvijas vēsturē bieži noklusētu aspektu, kas mūsdienu ģeopolitisko notikumu kontekstā savu aktualitāti noteikti nav zaudējis.

6.    Kāds ir tavs dzīves sauklis? 

"Wer rastet, der rostet" ir sens vācu sakāmvārds. Latviski - kas par daudz atpūšas, tas ierūsē. Atpūta ir nepieciešama, taču ķermeniskā un garīgā piepūle ir tā, kas veicina izaugsmi un palīdz sasniegt dzīves mērķus.