Mišela Dūka

Mišela Dūka ir 2022./2023. akad. gada izcilības stipendijas bioinformātikā saņēmēja.

Iepazīsti Mišelu!

1.Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Savu zinātnisko dzīves ceļu esmu sākusi Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā, darbojoties “Cilvēka Ģenētikas un Molekulārās Medicīnas” zinātniskajā grupā. Kolēģi, ģimene un draugi mani apraksta kā dzīvespriecīgu, atbildīgu un entuziastisku komandas cilvēku. Manuprāt, mans lielākais talants ir būt drosmīgai! Pateicoties šai īpašībai, es nebaidos pieņemt svarīgus un ļoti būtiskus lēmumus. Mani nozīmīgākie sasniegumi līdz šim ir dalība vairākās zinātniskajās konferencēs, dalība kā līdzautore zinātniskajos rakstos, kā arī vairākkārtīga stipendijas saņemšana!   

2.Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana sniedz atbalstu un motivāciju sniegties pēc saviem mērķiem un attīstību zinātniskajā darbībā! Pateicoties šādam atbalstam, studentiem ir iespēja pilnveidot savas zināšanas, apmeklējot dažādus maksas seminārus un/vai citas izglītojošas iestādes. Manā gadījumā man ir iespēja pilnvērtīgi veltīt savu laiku zinātniskajai izaugsmei, neuztraucoties par papildus darba meklēšanu.

3.Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Patiesībā mana dzīves misija nekad nav mainījusies – vēlme palīdzēt citiem! Mana dzīves misija izpaužas dažādos veidos, piemēram, palīdzot cilvēkiem gan fiziski, gan morāli, kā arī zinātniskajā darbībā – apstrādājot paraugus laboratorijā, ar cerību atrast kaut ko nozīmīgu,  kā arī lasot dažādus zinātniskus rakstus par veselības problēmām – kas to izraisa un kā ar to cīnīties. Esošā situācija pasaulē neļauj būt vienaldzīgam. Katrā savā brīvajā laikā ir vēlme sniegt savu palīdzību cilvēkiem, kuriem tā šobrīd ir visvairāk nepieciešama…

4.Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Michelle Obama “Becoming”

John Green “The Fault in Our Stars”

Nora Ikstena “Mātes piens”

5.Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Dvēseļu putenis (2019) – vēsturiska kara drāma.

In time (2011) – filma sniedz iespēju novērtēt laiku kā vērtību.

Счастливы вместе (2006) – seriāls, kas vienmēr uzjautrina!

6.Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Small steps will get you to the top

Neskrien notikumam pa priekšu un apdomā kārtīgi katru soli!