Oļesja Rogoza

Oļesja Rogoza ir 2022./2023. akad. gada izcilības stipendijas bioinformātikā saņēmēja.

Iepazīsti Oļesju!

1. Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim? 
Nedomāju, ka man ir viens izteikts talants vai īpašas dotības, jo, kā jau katram cilvēkam, man piemīt gan labas, gan ne tik labas īpašības. Līdz ar to, es uzskatu, ka manu līdzšinējo panākumu pamatā ir spēja izvirzīt konkrētu mērķi un tiekties uz tā izstenošanu neatkarīgi no šķēršļiem.

Es cenšos priecāties un novērtēt katru, pat vismazāko, panākumu – sākot ar veiksmīgi pagatavoto rīta kafiju un beidzot ar akadēmiskajiem sasniegumiem. Es jūtos gandarīta, ka esmu nopublicējusi savu pirmo zinātnisko rakstu žurnālā International Journal of Molecular Sciences, kļuvu par Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra studentu padomes priekšsēdētāju, kā arī iesāku savu ceļu pedagoģijā, pasniedzot molekulāro metodi bakalaura līmeņa studentiem.

2. Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana? 

Stipendijas iegūšana man ir apliecinājums, ka esmu izvēlējusies pareizu dzīves ceļu, jo mani panākumi tika saskatīti un novērtēti. Stipendijas iegūšana ir neatņemams finansiālais atbalsts, kas nodrošina brīvības sajūtu, sekmējot manas, kā zinātnieces, karjeras attīstību un spēju fokusēties uz rezultātu sasniegšanu.

3. Kāda ir tava dzīves misija, sūtība? 

Visdrīzāk mana dzīves misija ir kļūt par pasaulē atzītu zinātnieci un dalīties pieredzē un zināšanās ar jaunāko paaudzi.

4. Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem? 

Jānis Poruks “Pērļu zvejnieks”

Philipp Dettmer "Immune: A Journey into the Mysterious System That Keeps You Alive"

5. Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

The Machinist (2004. gada filma)

Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story (2022. gada seriāls)

6. Kāds ir tavs dzīves sauklis? 

“Great things are done by a series of small things brought together.”

- Vincent van Gogh