Laine Kalēja

Studē: LU Teoloģijas fakultāte, maģistra studiju programma.
Hobiji: Ceļošana, dažādu nozaru grāmatu lasīšana, skriešana, mākslas dzīvot attīstīšana, mūzika, antīkās valodas.
Raksturo: Sapņotāja, kas varbūt naivi vēlas realizēt savus ideālus dzīvē, bet tic, ka kaut mazākais progress ir labāk nekā ieslīgšana konformismā. Sapņotāja, kas uzskata, ka izmaiņas pasaulē saistītas ar katra atsevišķā cilvēka vērtību sistēmu.
Moto: Ja tu dzirdi sevī balsi, kas saka, ka tu neesi mākslinieks (vai kas cits), tad pavisam noteikti glezno (rīkojies), un šī balss tiks apklusināta (Vinsents Van Gogs).

''Ad verbum'' teoloģijas stipendiāte Laine Kalēja stāsta:

"Studēju teoloģiju, lai gan pabeidzu bakalaura programmu Vēstures un Filozofijas fakultātē. Teikšu atklāti, ka pirmajā maģistru gadā bija grūti pierast pie jaunas studiju programmas, bet tagad – 2. kursā, man ir ļoti iepatikušās studijas. Tas ir ne tikai atmosfēras un darba stila dēļ, bet, galvenokārt, tāpēc, ka tiek uzsvērta lietu izpratne un studēšana, galvenokārt, priekš sevis. Man patīk dziļais skatījums uz lietām, ko šīs studijas piedāvā, tad, kad izglītības vērtība reducēta līdz diploma iegūšanai. Un laikā, kad redzu daudzus cilvēkus sev apkārt izvairāmies runāt par reliģijām vai teoloģiju, vai vienkārši atstājot šīs nozares novārtā, tieši tad tās kļūst visvairāk aktuālas. Un dažādu aizspriedumu atmešana arī ir svarīgs punkts pasaules daudzveidības apzināšanā, jo mēs visi taču esam cilvēki – viena Dieva radības, nevis atsevišķu kopienu pārstāvji. Izglītībai ir jāpadara cilvēks labāks, jāpaaugstina viņa vērtību sistēma, un to es atrodu, studējot teoloģijas fakultātē.

Ikdienā sanāk būt dažādu nozaru studentu sabiedrībā, jo darbojos kādas pieredzes veicināšanas un potenciāla attīstīšanas jauniem cilvēkiem programmas koordinēšanā. Tāpēc mēdzu dažreiz arī organizēt mazāka mēroga pasākumus.Kā arī labprāt voluntierēju.

Esmu lasījusi no citu stipendiātu raksturojumiem, ka stipendija nozīmē lielu atbildību, un tagad arī beidzot sajūtu, ka ir ne tikai atbildība, jo tādai vajadzētu būt, bet šāda atbildības sajūta ir tiešām iekšēji jūtama. Tāpēc darīšu labāko no sevis, lai maksimāli realizētu savu potenciālu, gan rakstot savu maģistra darbu, gan nesot iegūtās zināšanas un izpratni pasaulē. Un dotu atpakaļ no saņemtā vairāk nekā saņemts, ne tikai kādreiz atbalstot citus studentus, bet arī nesot kādas pārmaiņas pasaulē, sabiedrībā, cik nu viens jauns cilvēks vispār var. Un var kaut nedaudz!

Stipendija ir atbalsts ikdienas dzīvē un maģistra darba izstrādē, jo neko jaunu nepateikšu, rakstot, ka materiālu trūkums Latvijas bibliotēkās ir aktuāla lieta. Bet jebko pētot, svarīgi ir apzināt pēc iespējas dažādākus materiālus, viedokļus un koncepcijas.

Un, kā es domāju, kāpēc man šī stipendija piešķirta? Domāju, ka varbūt tāpēc, ka es mēdzu lietām pieiet ar nopietnu un dziļu skatījumu, un man kaut kā vienmēr padevies uzrakstīt labus referātus (ar dažiem izņēmumiem, bez šaubām), un, ja es kaut kam tiešām pieķeros, tad ieguldu daudz enerģijas, lai to dabūtu gatavu, kā tas bija ar manu bakalaura darbu un noteikti būs arī ar maģistra darbu."

2013. gadā Laine aizstāvējusi maģistra darbu par tēmu "Prieka jēdziens Pāvila vēstulēs".