Marija Samoviča

Izcilības stipendijas bioinformātikā ieguvēja 2019./2020. akad. gadā

Stipendija radīta 2019. gadā, lai atbalstītu Latvijas Universitātes (LU) maģistrantūras studentus, kuri specializējas bioinformātikas vai molekulārās bioloģijas virzienā. Mecenāts Mikrotīkls sniedz ieguldījumu topošo bioinformātikas speciālistu akadēmiskajā izaugsmē un nozares attīstībā Latvijā.


Marija Samoviča studē LU Bioloģijas fakultātes maģistrantūras programmas "Bioloģija" 2. kursā. Marija ir saņēmusi stipendiju "Ceļamaize", uzsākot studijas 2015./2016. akad. gadā, K. Morberga stipendiju 2016./2017. akad. gadā un A. Raistera piemiņas stipendiju 2018./2019. akad. gadā. Viņa ir mērķtiecīgs, aizrautīgs, zinātkārs un ambiciozs cilvēks. Darbā Marija ir rūpīga un uzskata, ka jebkurā nozarē un pozīcijā izcils darbinieks būs tāds, kurš godprātīgi izturēsies pret saviem pienākumiem un apkārtējiem. Marijai izteiktās rakstura iezīmes ir tiešums un tas, ka viņa nespēj samierināties ar netaisnību. Viņai ļoti patīk ceļot un skatīties filmas.

Iepazīsti Mariju!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Domāju, ka viens no maniem lielākajiem talantiem ir centība un atbildības sajūta pret darbu. Runājot par sasniegumiem, ļoti lepojos ar dalību Amgen Scholars vasaras programmā Pastēra institūtā Parīzē. Šī pieredze bija ārkārtīgi vērtīga un nozīmīga ne vien akadēmiskajā laukā, bet arī veicinājusi personīgo izaugsmi. Programmai esmu pieteikusies vairākkārt, tādēļ priecājos par to, ka nepadevos pie pirmajām neveiksmēm, un trešā reize izrādījās laimīgā.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Manas pētnieciskās intereses galvenokārt ietver bioinformātiku, šūnu un molekulāro bioloģiju, taču studiju laikā gan teorijā, gan praksē esmu centusies iepazīties ar dažādiem bioloģijā aktuāliem tematiem. Bakalaura studiju laikā nodarbojos ar krūts vēža ķīmijterapijas rezistences pētījumiem. Maģistra studiju pirmajā gadā Erasmus studiju apmaiņas laikā guvu pirmo ieskatu sistēmbioloģijā, nodarbojoties ar raugu metabolisma modelēšanu. Šajā vasarā piedalījos Amgen Scholars programmā, un prakses ietvaros es mūsdienu eikariotu organellās meklēju senos, bakteriālās izcelsmes proteīnus, kas dažādos veidos iesaistīti šūnu dalīšanās procesā.

Šobrīd Tartu Universitātes Datorzinātņu institūtā izstrādāju maģistra darbu par X hromosomas mēroga asociācijas pētījumiem. Ir zināms, ka cilvēka genoma mēroga asociācijas pētījumos lielākoties tiek izmantotas tikai autosomas, jo dzimumhromosomas dažādu iemeslu dēļ sagādā papildus tehniskas grūtības. X hromosomas pētījumi tādējādi varētu sniegt nozīmīgu informāciju par dažādu komplekso slimību ģenētiskajiem cēloņiem.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana galvenokārt ir atzinība par jau sasniegto un padarīto, kā arī ticība manam nākotnes potenciālam, par ko man ir liels gandarījums un esmu ļoti pateicīga LU fondam. Novērtējums no universitātes puses kalpo kā papildus motivācija sasniegt vairāk un veiksmīgi veidot savu iecerēto nākotni zinātnē. Stipendija, protams, ir milzīgs atbalsts, kas ļauj ne vien nodrošināt savas ikdienas nepieciešamības, bet arī papildus izglītoties un īstenot vienreizīgas pieredzes – doties uz kursiem, apmaiņām un konferencēm.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Darīt to, kas pašai patīk, šķiet interesants un sniedz piepildījumu. Cieņpilni izturēties un veicināt izaugsmi sevī un apkārtējos. Būt laimīgai.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Pieteikšanās stipendijai, manuprāt, ir vērtīga pieredze neatkarīgi no rezultāta. Tādējādi ne vien tiek uzlabotas rakstīšanas un publiskās runas iemaņas, bet tā ir arī lieliska iespēja pārdomāt līdz šim izdarīto un sasniegto, kā arī nākotnes idejas un plānus. Un, protams, ja viss izdodas veiksmīgi, LU fonda atbalsts dāvā papildus laiku un enerģiju, ko veltīt studijām, pētniecībai, sevis pilnveidošanai un vaļaspriekiem. Tā ir arī iespēja iepazīt citus stipendiātus, nodibināt kontaktus un, iespējams, atrast jaunus domubiedrus.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Stīvena Hokinga grāmata "Īsi par laika vēsturi" (1988, “A Brief History Of Time” by Stephen Hawking).

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Šī brīnišķīgā dzīve (“It`s a Wonderful Life”, 1946), Šindlera saraksts (“Schindler's List”, 1993), Cietais rieksts (“Die Hard”, 1988), seriāls Draugi (“Friends”, 1994 – 2004).

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Starpība starp to, kas tu esi, un kas tu vēlies būt, ir tas, ko tu dari.