Rihards Saksis

Izcilības stipendijas bioinformātikā ieguvējs 2019./2020. akad. gadā

Stipendija radīta 2019. gadā, lai atbalstītu Latvijas Universitātes (LU) maģistrantūras studentus, kuri specializējas bioinformātikas vai molekulārās bioloģijas virzienā. Mecenāts Mikrotīkls sniedz ieguldījumu topošo bioinformātikas speciālistu akadēmiskajā izaugsmē un nozares attīstību Latvijā.


Rihards Saksis studē LU Bioloģijas fakultātes maģistra studiju programmas "Bioloģija" apakšprogrammas "Bioinformātika" 1. kursā. Ikdienā papildus mācībām Rihards strādā Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC) Bioinformātikas darba grupā. Viņš sevi raksturotu kā pragmatisku cilvēku, kuram viegli uzticēties. Jo īpaši rudenī brīvo laiku patīk pavadīt, dodoties pastaigās uz Ogres Zilajiem kalniem.

Iepazīsti Rihardu!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Es to noteikti neuzskatu par talantu, bet man vienmēr ir bijusi ļoti spēcīga interese par tehnoloģijām. Visticamāk, ka tieši šī interese man palīdzēja no klasiskās bioloģijas virzīties uz bioinformātiku, kura sevī iekļauj vairāk datorzinātņu un statistikas metožu pielietojumu bioloģiska rakstura problēmu risināšanai. Mans nozīmīgākais sasniegums līdz šim noteikti ir bakalaura darba par hipofīzes adenomu izraisošo mutāciju noteikšanu visa genoma asociāciju pētījuma datos aizstāvēšana ar vērtējumu teicami, kuru man bija tas gods izstrādāt BMC.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Bakalaura studiju laikā un arī pašlaik galvenokārt koncentrējos uz jaunu mutāciju noteikšanu hipofīzes adenomas pacientos, izmantojot otrās paaudzes sekvencēšanas un visa genoma asociāciju pētījumu datu analīzes metodes. Hipofīzes adenoma ir viens no visbiežāk sastopamajiem intrakraniālajiem audzējiem. Lai gan tas lielākoties ir labdabīgs, tam ir iespējamas klīniskas izpausmes, kuras būtiski ietekmē pacientu dzīves kvalitāti. Jaunu mutāciju noteikšana palīdzētu audzēja veidošanās mehānisma izpētei un iespējams tālākā nākotnē palīdzētu izstrādāt labākas audzēja agrīnās noteikšanas metodes.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšanu es uztveru kā apliecinājumu tam, ka līdz šim apgūto un paveikto kāds novērtē un vēlas atbalstīt manus pūliņus šīs jomas plašajos ceļos. Ar stipendijas palīdzību es pilnīgāk varēšu pievērsties jaunu prasmju apgūšanai un jau esošo pilnveidošanai.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Dot nozīmīgu pienesumu Bioinformātikas/Bioloģijas nozarei un veicināt zinātnes attīstību Latvijā vai cerams, ka arī pasaulē.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Latvijas Universitātes fonda stipendija sniedz ne tikai materiālu atbalstu gan studiju dzīves nodrošināšanai, gan zinātniskās darbības veicināšanai, bet tā arī paver iespējas iepazīties ar jauniem cilvēkiem, veidot kontaktus ar līdzvērtīgi domājošiem un zinātkāriem cilvēkiem, kas beigu beigās sekmēs veiksmīgas zinātniskās karjeras attīstību.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Džūlija Endersa: “Par Zarnu Šarmu”.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

The Social Network. 11.22.63, True Detective (1. sezona), The Sopranos, The Wire, Southland (seriāli).

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

“You can't connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards.”
- Steve Jobs