Eleonora Savicka ir LU fonda stipendijas "Ceļamaize Latgale" ieguvēja 2023./2024. akad. gadā.

Iepazīsti Eleonoru! 

1. Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Mana dzīve ir bijusi līdzīga amerikāņu kalniņiem - bieži bijušas krasas pārmaiņas visos dzīves sektoros. It īpaši hobiju jomā, jo mūžīgi mēģinu apgūt cik vien var vairāk dažādu interešu. Vienu dienu mācīšos lingvistiku, nākošajā jau mēģināšu labāk apgūt šahu. Tomēr mans vislabāk apgūtais talants ir zīmēšana - tieši portetu, kaut arī kopumā ar mākslu tagad nodarbojas reti. 

Mans nozīmīgākais sasniegums ir vienkārši tas, ka es vidusskolas laikā un pēc tās ieguldīju visu savu enerģiju gan akadēmiskajos sasniegumos, gan arī sevis pilnveidošanā. Parasti draugi vienmēr saka, ka man ir smagā formā darbaholisms. Un, manuprāt, tieši tā darba ētika ir daudz nozīmīgāka par jebkuru citu sasniegumu, kas tika panākts dēļ tās.

2. Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana man palīdzēs attīstīt savu projektu ideju pilnveidošanu. Kā arī kopumā varēšu pievērst visu savu uzmanību mācībām, nevis uztraukties par ikdienas finansēm.

3. Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Mana dzīves misija ir palīdzēt cilvēkiem labāk izprast sevi un dzīvi. Es esmu ļoti filozofiski domājoša pēc būtības, it īpaši, jo man nav bijusi no vieglākajām dzīvēm. Un es patiešām uzskatu, ka "domāšanu par domāšanu", kā dažreiz izsakās par filozofiju, var palīdzēt ikvienam justies labāk ikdienas dzīvē. Tā kā man ir ļoti interesantas filozofiskās idejas, es vēlētos vienu dienu arī par to uzrakstīt grāmatu.

4. Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Es studēju matemātiķis statistiķis programmā, tādēļ es noteikti iesaku Jevgeņija Zamjatina grāmatu "Mēs". Grāmata pati par sevi ir par nākotnes utopiju, bet tajā utopijā cilvēki balstās pilnībā uz zinātni un, it īpaši, matemātiku (piemēram, galvenais varonis bieži salīdzina savu dvēseli ar imagināro skaitli). Patiešām interesanta grāmata, kas interesanti parāda, kāda ir nozīme cilvēku brīvībai un emocijām.

5. Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Man pārlieku nepatīk filmas, pārsvarā tikai skatos šausmu žanru. Bet no tā tomēr ir viena laba filma "The Nightingale" (2018.gada), kas ir tieši vēsturiska psiholoģiskā šausmu filma. Var likt aizdomāties par to, kā cilvēki izturās viens pret otru. 

6. Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Mans dzīves sauklis ir "Kā tu rīkotos, ja tu zinātu, ka rītdienas nebūtu?". Varētu likties nedaudz drūmi, bet cilvēki ikdienas rutīnā aizmirst, ka dzīve ir neparedzama un rītdiena nav solīta. Daudzi bieži noliedz savus sapņus, idejas, jo "Ja nu notiek tas...", tomēr beigu beigās galvenais ir iet gulēt katru vakaru nenožēlojot to, kā nebija.