Marta Spure

Marta Spure ir Rūšu ģimenes stipendijas ieguvēja 2023./2024. akad. gadā.

Iepazīsti Martu!

1. Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Esmu Marta Spure, Latvijas Universitātes Māszinību Maģistra studiju 1. kursa studente. Ikdienas darba gaitas paiet kā virsmāsai Rīgas Austrumu Klīniskās Universitātes slimnīcas stacionāra “Biķernieki” Gerontoloģijas klīnikas Gerontoloģijas centrā.

Jau kopš pirmsākumiem (aptuveni 12 gadus atpakaļ), kad uzsāku savas darba gaitas tieši šajā klīniskās universitātes slimnīcā, papildus ikdienas pienākumiem, savas virsmāsas pamudināta, iesaistījos medicīnas studentu apmācībā. Tas man ir liels pagodinājums, ka savas zināšanas un prasmes varu sniegt tālāk jaunajiem, topošajiem kolēģiem. Ir liels gandarījums pēc apmācības procesa redzēt rezultātus studentu vidū. Tas tikai pamudina papildināt savas zināšanas un celt kvalifikāciju, lai varētu vēl vairāk iesaistīties apmācības procesos, aktualizēt un celt māsas profesijas prestižu un profesionālās kompetences.

Vienmēr esmu spējusi strādāt gan patstāvīgi, gan būt kā daļa no komandas. Līdz ar to vienmēr izdodas ap sevi radīt labu darba un vides atmosfēru, kā arī saglabāt “vēsu prātu” stresa un konflikta situācijās. Tas vienmēr ir ļāvis augt, pilnveidoties, nepadoties grūtos brīžos un izvirzīt mērķus uz kuriem tālāk tiekties.

2. Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Saņemt atbalstu no Rūšu ģimenes ir ļoti augsts novērtējums. Tas dod iespēju vairāk pievērsties mācību procesam, pilnveidot profesionālās kompetences un virzīties tālāk, lai sasniegtu izvirzītos mērķus un vairāk iesaistītos māsu izglītības popularizēšanā.

3. Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Ir daudz dažādi mērķi, kurus vēlētos sasniegt, bet par lielu daļu no tiem ir par agru skaļi runāt.

To, ka vēlos būt daļa no medicīnas un pilnveidot šo sektoru, zināju jau kopš jaunības gadiem, kad vecāmamma stāstīja par savu darbu slimnīcā. Viņa bija māsa, kuras darbu ļoti novērtēja. Vienmēr esmu apbrīnojusi cilvēkus, kas ar lielu pašatdevi, mīlestību, laipnību  un nesavtību cenšas sniegt palīdzīgu roku, negaidot neko pretim.

Kad savulaik iestājos Rīgas Stradiņa universitātes Sarkanā Krusta medicīnas koledžas Māszinības programmā, sapratu, ka tā ir mana īstā vieta. Jau mācību procesa laikā jutu, ka vēlos topošo studentu un māsu vidū celt empātijas, taisnīguma, autonomijas, nekaitēšanas un laba darīšanas principus. Pacients mums vienmēr bija, ir un būs pirmajā vietā. Tieši māsas ir cilvēka lielākais atbalsts, nokļūstot pie mums stacionāros, ambulatorajās iestādēs, sociālās aprūpes vietās un citur.

4. Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Grāmatas ir lielisks veids, kā atslēgties no ikdienas un sevi pilnveidot. Priekšroku dodu biogrāfiska, psiholoģiska vai romantiska rakstura grāmatām.

Ir grūti nosaukt vienu konkrētu grāmatu, taču noteikti ieteiktu izlasīt kādu no Semjuela Šema darbiem, kuros spilgti aprakstīta mediķu darba vide. Šī rakstnieka grāmatas bija papildus pamudinājums doties medicīnas sfērā.

Iedvesmojošas, emocijām bagātas noteikti ir Mišelas un Baraka Obamas autobiogrāfijas. Tajās pierādās – ja cilvēkam ir savs dzīves redzējums, nostādīti nākotnes mērķi, cīņas spars un pacietība, gandrīz vienmēr ir iespēja sasniegt vēlamos rezultātus. Nekad nevajag baidīties un padoties sarežģītās situācijās.

Ja ir vēlme vairāk izprast savu būtību, kā iegūt mieru, sasniegt mērķus un uzlabot attiecības, iesaku izlasīt Džeja Šetija grāmatu “Domā kā mūks”. Ņemot vērā saspringtos darba apstākļus, mums kā medicīnas darbiniekiem ir ļoti svarīgi sakārtot savu emocionālo stabilitāti.

5. Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Viennozīmīgi tās būtu pēc Nikolasa Spārksa grāmatu motīviem uzņemtās filmas. Spārkss spēj pamodināt emocijas, izveidot spilgtu ainu un, tiklīdz lasītājs iegrimis varoņu stāstos, viņš notikumus apgriež kājām gaisā.

Viena no spilgtākajām filmām ir “Dārgais Džon” (“Dear John”, 2010) ar  Čeningu Teitumu un Amandu Saifredu galvenajās lomās. Tā ir drāma, kas balstīta uz patiesiem notikumiem par autora Spārksa tuvu radinieku. Tajā pašā laikā filma ir romantisks stāsts par pāri, kas iemīlas vienas vasaras laikā.

Vēl viena filma, ko ieteiktu noskatīties, ir “Dzelzs lēdija” (“The Iron Lady” 2011). Šī ir biogrāfiska drāma, kas balstīta uz Džona Kempbela biogrāfiju. Galvenās varones Mārgaritas Tečeras lomu atveido Merila Strīpa. Filmā pierādās, ka sieviete var būt pietiekami stipra un sasniegt savus panākumus, ja viņai ir savi mērķi, prasme pareizi novērtēt sarežģītas situācijas un cīņas spars, kā arī nebaidās kļūdīties.

6. Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Smaidiet, smaidiet, smaidiet un līdz ar to mūsu dzīve būs gaišāka un paši būsim apmierinātāki.

Ļoti iedvesmo Dalai Lama XIV vārdi: “Mūsu galvenais mērķis šajā dzīvē ir palīdzēt citiem. Un, ja Jūs nevarat viņiem palīdzēt, vismaz nenodariet viņiem pāri.”.