Visu laiku lielākais Latvijas Universitātes (LU) mecenāts ir Kristaps Morbergs. Dižmecenāta K. Morberga (1844 - 1928) dzimtā puse ir Zemgale, lauku mājas „Lielstrikaiši” Bukaišu pagasta Tērvetes novadā. Mecenāta stipendija ir sniegusi atbalstu vairākiem simtiem studentu, tas ir ļoti vērtīgi, jo studenti var sasniegt daudz vairāk, nekā tas būtu bijis iespējams bez šī finansiālā atbalsta. Arī bijušie LU fonda stipendiāti – Anatolijs Šarakovskis un Ramona Rupeika - Apoga – ir pateicīgi K. Morberga stipendijas atbalstam studiju gados.

Lasi 6. “Morbergiešu” stāstu daļu.

Anatolija stāsts:

 

Anatolijs ir piedalījies LU rīkotajā stipendiju konkursā 2004./2005. gadā, studējot Fizikas Maģistrantūras programmā. Stipendiāts bija jau 5 gadus nostrādājis Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā, tomēr nācās strādāt arī ārpus institūta. Tā brīža finansiālie apstākļi institūtā nebija tie spožākie: laboratorijai pieejamais finansējums nebija pietiekošs, lai varētu maksāt pilnas slodzes algas visai zinātniskajai grupai, tāpēc iegūtā stipendija bija ārkārtīgi nepieciešama, lai varētu turpināt studijas, pētniecisko darbību un paēst. Šobrīd, atminoties tos laikus, Anatolijs domā, vai bez šīs stipendijas viņš būtu varējis pabeigt studijas, palikt zinātnē, iegūt doktora grādu un tagad strādāt fakultātē un pasniegt fiziku jauniešiem, kas to studē Universitātē? Iespējams, ka nē. 

"Tāpēc esmu ļoti pateicīgs Latvijas Universitātes fondam par Kristapa Morberga stipendiju, kas ļāva atmest papilddarbus, koncentrēties studijām un pētniecībai, kā rezultātā maģistrantūras studijas tikai pabeigtas, turklāt ar izcilību. Esmu gandarīts, ka tiku izturējis šo sarežģīto periodu un šobrīd varu izglītot, motivēt un atbalstīt fiziku studējošos jauniešus." stāsta bijušais stipendiāts.

Ramonas stāsts:

Ramona Rupeika-Apoga sevi uzskata par vienu no laimīgajiem cilvēkiem, kas par sevi var teikt: ”Izvēlies darbu, kas tev patīk un tev nekad nebūs jāstrādā”. Ekonomikas doktore, profesore, mamma, Finanšu un grāmatvedības nodaļas vadītāja Latvijas Universitātē, viesprofesore Lodzas Universitātē Polijā un Maltas Universitātē ar specializētām zināšanām risku vadībā, starptautiskajās finansēs, finanšu tehnoloģijās un korporatīvajā digitālajā transformācijā - tā ir tikai daļa no lomām, ko ikdienas dzīvē veic Ramona. 

Morberga stipendiju viņa ir saņēmusi divreiz - 2001.-2002. mācību gadā doktorantūras studiju laikā un 2004.-2005.g. pēc doktorantūras studijām. Tolaik viņa daudz strādāja: darbojās bankā, sāka pasniegt lekcijas universitātē un studēja doktorantūrā. Stipendijas saņemšana viņai palīdzēja kļūt par vienu no jaunākajām ekonomikas doktorēm Latvijā, kā arī izlemt, ko darīt nākotnē. “Pedagogs nav profesija, tas ir aicinājums, dzīvesveids. Esmu laimīga, jo ikdienā satieku lieliskus kolēģus no dažādiem kontinentiem. Viņu entuziasms mani aizrauj un motivē darboties, sapņot!” viņa saka, atskatoties uz paveikto un domājot par nākotnes iecerēm.


Latvijas Universitātes fonds jau kopš 2004. gada nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem investēt Latvijas nākotnē, atbalstot gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus, pētniekus un viņu vadītos projektus un pētījumus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī nodrošināt universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Dalīties

Saistītais saturs

Morbergiešu stāsti: Jevgēniijs Vihrovs un Līga Stokmane - Blaua
04.01.2024.

Morbergiešu stāsti: Jevgēniijs Vihrovs un Līga Stokmane - Blaua

Morbergiešu stāsti: Danute Ražuka - Ebela un Ilze Elbere
14.07.2023.

Morbergiešu stāsti: Danute Ražuka - Ebela un Ilze Elbere

Morbergiešu stāsti: Artis Ozoliņš un Aleksandrs Potaičuks
25.05.2023.

Morbergiešu stāsti: Artis Ozoliņš un Aleksandrs Potaičuks