Marta Zirnīte

Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs piemiņas stipendijas ieguvēja 2020./21. akad. gadā

Stipendijas pirmsākumi meklējami 1942. gadā, kad mecenāte Minna Matilde Vilhelmīne Petkevičs (1860-1943) Latvijas Universitātei (LU) testamentāri novēlēja daļu sava nama K. Barona ielā, lai no peļņas tiktu veidots stipendiju fonds latviešu izcelsmes LU pamatstudiju 1. kursa studentiem, mācībās un ārpusskolas aktivitātēs centīgiem un talantīgiem vidusskolu beidzējiem, kuri ir nākuši no daudzbērnu ģimenes vai tiem ir nepietiekams materiālais nodrošinājums studijām. M.M.V. Petkevičs paliks atmiņā kā sieviete, kura arī šodien mums atgādina par izglītības un rakstura stingrības būtisko lomu ikdienas dzīvē.


Marta Zirnīte studē LU Sociālo zinātņu fakultātes bakalaura studiju programmas "Informācijas pārvaldība" 1. kursā. Martai patīk brīvajā laikā ieklausīties dabā un vienkārši būt, kaut nedaudz izgaist no ikdienas skrējiena un pavērties debesīs. Draugi viņu raksturo kā vienkāršu un bezgala sirsnīgu būtni uz šīs zemes. Martai šķiet, ka viņa sevī izkopusi trīs galvenās vērtības: pazemība, izpalīdzība un cieņa. Viņu aizrauj mūzika un garas pastaigas mežā.

Šogad ir sācies jauns dzīves posms līdz ar to jaunas ikdienas gaitas, jo Marta sākusi dzīvot LU piedāvātajās kopmītnēs kopā ar divām brīnišķīgām meitenēm, taču svētdienas pēcpusdienas pavadīs dzimtajā Vecumnieku novadā, kur Valles draudzi piepildīšu ar ērģeļu skaņām.

Iepazīsti Martu!

  • Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Manuprāt, mans lielākais talants ir spēja mobilizētie, iedrošināt citus un uzņemties atbildību. Man vienmēr ir bijusi vēlme būt rūpīgai un centīgai. Es esmu sabiedriski aktīva, kaut arī esmu uzaugusi daudzbērnu ģimenē uzskatu, kad esmu veiksmīgi socializējusies mūsdienu sabiedrībā.

Acīmredzamie akadēmiskie sasniegumi ir, ka es esmu pabeigusi Vecumnieku mūzikas un mākslas skolas akordeona klasi, kā arī šogad veiksmīgi ar labām sekmēm absolvējusi Vecumnieku vidusskolu, vidusskolas posmā izstrādāju Zinātniski pētniecisko darbu ar nosaukumu “Kristīgo vērtību nozīme Vecumnieku novada sākumskolēnu ģimenēs” un ieguvu I pakāpi Zemgales reģiona posmā.

  • Kādas ir tavas pētnieciskās intereses?

Man interesē sabiedrības kopums un tās vērtības, tāpēc es domāju maksimāli cīnīties par sabiedrības vienlīdzību nevis tik tā, lai visi būtu paēduši, bet, kā paredz mūsu likumdošana - viens likums, viena taisnība visiem. Vēlos to arī aktualizēt mūsdienu sabiedrībā, jo mums ir jābūt sociāli atbildīgiem par to, kas paliks pēc mums.

  • Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana ļauj man pilnībā pievērsities mācībām un tā ir motivācija mācīties ar maksimālu atdevi un būt finansiāli neatkarīgai. Tas ir liels gods un tā ir arī tāda gandarījuma sajūta par sevi un saviem uzskatiem. Apzinos, ka tā ir milzīga atbildība un es domāju, ka šobrīd varu virzīties uz augstākām virsotnēm.

  • Kāds ir tavs dzīves misija, sūtība?

Būt aktīvai sabiedrības loceklei palīdzot ikvienam ar savām spējām, kas man ir dotas un sniegt palīdzību, kā arī informāciju tiem, kam tas sagādā grūtības.

  • Kāpēc tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Piesakoties stipendijai tu individuāli izvērtē sevi un savas spējas. Piesakoties stipendijai es ļoti šaubījos, bet izrādās, ka viss ir iespējams arī, ja dators izdomā restartēties pēdējā pieteikuma termiņa brīdī un zūd cerības, ka vispār paspēšu, bet var- ir tikai jāmācās ticēt sev un saviem spēkiem! Mēģināts nav zaudēts!

  • Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Inta Blūma “Latvietes karma”.

  • Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Dvēseļu putenis ( 2019 ).

  • Kāds ir tavs dzīves sauklis/moto?

Caur ērkšķiem uz zvaigznēm!