LU HZF antropoloģijas doktorantūras programmas izveide

Latvijas Universitātes Antropoloģijas studiju katedra sadarbībā ar Tallinas Universitāti, Vītauta Dižā Universitāti Kauņā un Rīgas Stradiņa universitāti ir ieguvusi Vennera-Grena (Wenner-Gren) fonda finansējumu reģionālas antropoloģijas doktora līmeņa programmas attīstībai Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Caur doktora programmas izveidi tiks stiprināta arī antropoloģijas nozare Baltijas valstīs un veidota konkurētspējīga reģionāla programma ar dziļāku specializāciju publiskajā antropoloģijā, sensorajā antropoloģijā, kā arī identitātes, migrācijas un kultūras procesu izpētē.

Finansējums segs studentu un pasniedzēju mobilitātes izmaksas, īstenojot kopīgu doktora programmu, starptautiski nozīmīgu lekciju organizēšanu, tematisko un metodoloģisko semināru, kā arī vasaras skolu izmaksas. Līdzekļi paredzēti arī antropoloģiskai izpētei nepieciešamo tekstuālo un tehnisko resursu uzkrājumam partneru universitātēs.

Projekta ietvaros jau noslēgta vienošanās ar Mančestras Universitāti Lielbritānijā, kas atbalstīs personāla apmācību un konsultēs doktora programmas izveidi. Patlaban ir spēkā arī vienošanās par Mančestras Universitātes un citu Lielbritānijas universitāšu doktora līmeņa studentu vizītēm uz Baltijas valstu universitātēm. Latvijas Universitātē šogad praktizēsies jau otrais programmas dalībnieks.

Finansējums piešķirts uz 5 gadiem kopā 125 000 ASV dolāru apjomā.

Vennera-Grena fonds antropoloģiskai izpētei ir nozīmīgākais privātais fonds antropoloģijas attīstībai visā pasaulē, finansējot gan pētniecību, gan tīklošanās aktivitātes, gan atbalstu antropoloģijas institucionālai attīstībai.