Mārtiņš Ļuļļa

Studē Rīgas Tehniskās universitātes Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes bakalaura studiju programmas "Medicīnas inženierija un fizika" 4. kursā.

Kādas īpašības un sasniegumi, Tavuprāt, ļāva Tev iegūt LU fonda stipendiju?

Dažreiz pats nesaprotu kādēļ, bet es vienmēr esmu bijis tendēts uz izcilību. Izcilība vienmēr ir bijis mans mērķis. Iespējams, ka tas tā ir daudziem, bet tikai retajam izdodas to sasniegt vai būt tuvu tai. Kāpēc man tas izdodas? Tāpēc, ka es saprotu, ka ar mērķi vien nepietiek - ir arī pašam kaut kas jādara. Es saprotu un es daru. Mans ieteikums citiem: Ja Jūs vēlaties izveidot savu dzīvi sasniegumiem bagātu, tad pirmā panākumu atslēga Jums jau ir - to sauc par motivāciju. Otrā atslēga ir mērķu izvirzīšana, bet trešā - darbs. Ar šīm trim atslēgām panākumi dzīvē agri vai vēlu, bet nāks neizbēgami.

Kāda ir Tava misija?

Neesmu cilvēks, kurš uzskatītu, ka man jābūt pasaulē, jo man ir kaut kāda misija, kas jāpadara. Jā, man dzīvē ir daudz pienākumi - pret ģimeni, draugiem, valsti, sevi pašu, bet es to noteikti nosauktu par misiju. Iespējams, man vienkārši ir subjektīvi aizspriedumi pret šo vārdu. Es esmu un būšu labs cilvēks, bet neuzskatīšu to par misiju. Misija - tas, šķiet, ir kaut kas obligāts, kas dzīvē jāizdara. Un tieši šis aspekts saistībā ar vārdu "misija", man nepatīk. Savu dzīvi veidoju un lēmumus pieņemu pats kā brīvs cilvēks.

Ko Tu ieteiktu studentiem, kas šaubās, vai pieteikties LU fonda stipendijai šogad?

Piesakies! Ja tu šaubies, tas nozīmē, ka uzskati, ka, iespējams, tavi saniegumi vai citi apstākļi ir potenciāli pietiekami, lai stipendiju varētu saņemt. Tev nav jākaunas par to, ka neesi, iespējams, visu izdarījis perfekti, bet jālepojas ar to, ka esi mēģinājis darīt visu, cik labi vien vari. Tālāk jau tas, vai piešķirs stipendiju tev, būs atkarīgs no komisijas. Bet tu nekad negūsi panākumus, ja nemēģināsi.

Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Ikdienā saskaros ar 2 veidu literatūru - zinātnisko un daiļliteratūru. Zinātnisko laikam jau, ka nav vērts ieteikt, jo tā ir tikai un vienīgi saistīta ar manas profesijas specifiku, tādēļ ieteikšu kādu daiļliteratūras darbu, jo no tā var mācīties dzīves gudrības. Šis darbs ir Stivena Kinga ''It" jeb latviski "Tas". Šī grāmata ir arī ekranizēta, kā šausmu filma, bet filmā stāsts ir zaudējis to dziļo saturu, ko rakstnieks paudis grāmatā. Grāmata ļaus tev uz pasauli paskatīties no malas - iepazīties ar visu negatīvu, kas mūsu pasauli ir pārņēmis. Kad ar to būsi iepazinies, tad varēsi izanalizēt, kā dzīvo tu pats, un vai nav nepieciešams kaut ko mainīt.

Kādu filmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Es pats esmu par grāmatām un filmas mani neuzrunā, kinoteātrī neesmu bijis 6 gadus un arī mājās filmas baigi neskatos, bet "Hačiko" ir filma, ko vajadzētu redzēt visiem. Filmas stāsts ir emocionāls un sāpīgs, bet tieši tas  mūsdienu cilvēkam ir nepieciešams - atvērt savu sirdi un ļauties emocijām

Kāds ir Tavs dzīves moto?

Es, protams, varētu izdomāt kaut ko šobrīd un teikt, ka dzīvoju pēc tāda un tāda moto, bet tā nav. Tāpēc teikšu, ka man nav moto. ​