Toms Pāvils

Studē Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes bakalaura studiju programmas "Kultūras un sociālā antropoloģija" 3. kursā.

Kādas īpašības un sasniegumi, Tavuprāt, ļāva Tev iegūt LU fonda stipendiju?

Uzdrošināšanās, pārliecība un kripata neatlaidības. Noteikti ir palīdzējis arī aktīvais studiju darbs – es gan uzrādu labus studiju rezultātus, gan arī brīvprātīgi darbojos muzejā un pētniecības centrā “Latvieši pasaulē”. Iespējams, zināmu devumu stipendijas iegūšanā sniedza arī jau konkrētas bakalaura tēmas izvēle – etniskās identitātes pētījums latviešu kopienā Novaodesā, Brazīlijā. 

Kāda ir Tava misija?

Mana misija ir padarīt teorētiskās pētniecības lauku pievilcīgāku studentu vidū, kā arī uzsvērt antropoloģijas metožu lietderīgumu tautsaimniecības pētīšanā.

Ko Tu ieteiktu studentiem, kas šaubās, vai pieteikties LU fonda stipendijai šogad?

Automašīnu izgudrotājs Henrijs Fords reiz ir teicis: “Vienalga, vai tu domā, ka tu to vari, vai arī domā, ka tu to nevari, abos gadījumos tev ir taisnība.” Es iesaku studentiem domāt, ka viņi to var – taču, ja tomēr šaubās, pieteikties arī tad tik un tā. It īpaši, ja viņiem jau ir konkrēts plāns par pētījumu, kura veikšanai stipendija būtu neatsverams atbalsts.

Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

No grāmatām es vienmēr iesaku lasīt tās bērnišķīgi naivās, jo tieši lielāko daļu dzīves gudrību mēs jau apgūstam tieši bērnībā. Respektīvi – “Mazais princis” un “Vinnijs Pūks”. Un arī “Alķīmiķis” (P.Koelju) ir vērtīga lasāmviela – mācība, ka citreiz nākas aiziet un izsapņot, lai atgrieztos un tiešām izdarītu, manuprāt, ir pārāk nenovērtēta.

Kādu filmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Man vienmēr ir patikušas režisora Kristofera Nolana filmas. Tajās viņš allaž apspēlē idejas par sapņiem, mērķiem, morāli un to, cik daudz nodošanās tiem no cilvēka patiesībā prasa. Es ticu, ka daudzi stipendiāti tās noteikti jau būs redzējuši, taču noskatīšanās vērtas ir gan “Pirmsākums” (angļu val. – “Inception”), gan “Ilūzija” (angļu val. – “The Prestige”).

Kāds ir Tavs dzīves moto?

“Uz priekšu!”