Baiba Kaņepe

Alfrēda Raistera piemiņas stipendijas ieguvēja 2019./2020. akad. gadā

Stipendija radīta 2016. gadā, pateicoties Amerikas latvieša, inženiervadības doktora, Latvijas Universitātes (LU) mecenāta Alfrēda Raistera (1921-2012) testamentārajam novēlējumam. Stipendija paredzēta LU maģistrantiem un doktorantiem eksakto, dabaszinātņu jomā, kuriem jau ir skaidrs redzējums par sava zinātniskā pētījuma virzienu. Viens no svarīgiem nosacījumiem atbalsta saņemšanai ir studenta gatavība pēc atbalsta beigām palikt Latvijā tikpat ilgi, cik saņēma atbalstu, lai sniegtu labumu Latvijas sabiedrībai. 


Baiba Kaņepe studē LU Medicīnas fakultātes maģistra studiju programmas "Farmācija" 1. kursā. Baiba 2018./19. akadēmiskajā gadā ieguva "Olainfarm" stipendiju. Viņa ir komunikabla, atvērta saziņai, atsaucīga un mērķtiecīga. Baibai vienmēr vajadzīgi jauni izaicinājumi, kas kalpo kā dzinulis uzzināt un izdarīt arvien vairāk. Bakalaura studiju laikā iemīlēja farmakoloģiju, tāpēc arī šobrīd darbojas LU MF Farmakoloģijas katedras laboratorijā pie neirodeģeneratīvo slimību izpētes. Baiba ārkārtīgi mīl dzīvniekus. Viņai ļoti interesē kinoloģija un dzīvnieku psiholoģija, nākotnē plāno pati iziet kinoloģijas kursus, lai labāk saprastos ar savu mīluli. Labprāt pavada brīvo laiku pie dabas, atpūšoties no saspringtās studiju vides un smeļoties enerģiju jauniem izaicinājumiem.

Iepazīsti Baibu!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Apkārtējie ir novērtējuši manas darba spējas un pieeju – es vienmēr cenšos izdarīt lietas, cik vien labi iespējams, lai gūtu gandarījumu no padarītā darba. Es analizēju un pielietoju loģiku mācību darbā. Man patīk ne tikai zināt faktus, bet izprast kāds ir slimību vai medikamentu darbības mehānisms, kādi procesi tieši norisinās organismā, kāpēc un kā rodas blakusparādības un mijiedarbības. Tāpēc zinātniskā darbība man liekas ļoti saistoša – nemitīgi jāuzdod jautājumi sev pašam un jāatrod veidi kā iegūt atbildi. 

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Alcheimera slimība, šobrīd neārstējama neirodeģeneratīvā saslimšana, līdz šim ir bijusi manas zinātniskās izpētes objekts. Esmu līdzautore divām zinātniskajām tēzēm par to, kā metformīns, plaši izmantots antidiabēta medikaments, ietekmē Alcheimera slimības attīstību un uzrāda pozitīvu rezultātu slimības ārstēšanā. 

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Es uzskatu, ka man ir veicies ar to, ka man bijusi iespēja gūt pieredzi zinātniskajā darbā jau bakalaura studiju laikā. Esmu apguvusi dažādas izpētes metodes, ko studiju programma neparedz. Uzskatu, ka man vēl ir daudz ko iemācīties, tādēļ esmu pateicīga, ka stipendija man sniedz iespēju veltīt brīvo laiku zinātnei un fokusēties uz studijām. Savu nākotni es vēlētos saistīt ar zinātni, tādēļ īpaši novērtēju to, ka jau studiju laikā varu gūt tik vērtīgu pieredzi! Stipendija man ir liels pagodinājums un milzu motivācija turpināt iesākto!

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Manas dzīves mērķis ir aiz sevis atstāt ko paliekošu un nozīmīgu, veicinot sabiedrības veselības aprūpi. 

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Stipendija ir iespēja gūt motivāciju veikt studiju darbu ar maksimālu atdevi un justies novērtētam, iepazīt jaunus interesantus cilvēkus, kā arī objektīvi novērtēt sevi un mācēt prezentēt savus panākumus. 

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Iesaku izlasīt Māras Zālītes grāmatu ‘’Paradīzes putni’’.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Iesaku noskatīties filmu Neradzemā puse (The Blind Side).

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Nekad nepārstāv uzdot jautājumus! /A. Einšteins/