Eva Emīlija Česle

Alfrēda Raistera piemiņas stipendijas ieguvēja 2019./2020. akad. gadā

Stipendija radīta 2016. gadā, pateicoties Amerikas latvieša, inženiervadības doktora, Latvijas Universitātes (LU) mecenāta Alfrēda Raistera (1921-2012) testamentārajam novēlējumam. Stipendija paredzēta LU maģistrantiem un doktorantiem eksakto, dabaszinātņu jomā, kuriem jau ir skaidrs redzējums par sava zinātniskā pētījuma virzienu. Viens no svarīgiem nosacījumiem atbalsta saņemšanai ir studenta gatavība pēc atbalsta beigām palikt Latvijā tikpat ilgi, cik saņēma atbalstu, lai sniegtu labumu Latvijas sabiedrībai. 


Eva Emīlja Česle studē LU Bioloģijas fakultātes maģistra studiju programmas "Bioloģija" 2. kursā un specializējas molekulārajā bioloģijā. Eva Emīlija iepriekš ieguvusi Kristapa Morberga stipendiju 2017./2018. akadēmiskajā gadā un Mundheim ģimenes Izcilības stipendiju 2018./19. akadēmiskajā gadā. Pati sevi raksturotu kā mērķtiecīgu un zinātkāru – vienmēr patīk uzzināt ko jaunu, lai arī kādā jomā tas būtu. Brīvajā laikā lielāko dzīves daļu aizņem mūzika – gan dziedot jauktajā korī Maska, gan arī spēlējot mūzikas grupā Skinny Cheese. Tāpat kopš mazotnes nav pazudusi mīlestība pret grāmatām – Evas somā vienmēr atrodams kāda lasāmviela.

Iepazīsti Evu Emīliju!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim? 

Mans lielākais talants, manuprāt, ir spēja jebkurā dzīves situācijā atrast risinājumu, kas var noderēt jebkurā dzīves jomā, vai tie būtu akadēmiski sarežģījumi vai arī vienkāršas sadzīviskas problēmas. Gribētos teikt, ka lielākie sasniegumi man vēl priekšā, taču līdz šim lielāko lepnumu devusi bakalaura grāda iegūšana un akadēmiskā un sabiedriskā darba novērtējums, jau trešo gadu saņemot kādu nu LU fonda stipendijām.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses? 

Mana pētnieciskā darbība šobrīd saistīta ar struktūrbioloģiju, pētot bakteriālos mikrokompartmentus, par šo tēmu rakstīju arī bakalaura darbu, veicot ar holīna liāzi saistīto bakteriālo mikrokompartmentu raksturojumu. Līdzšinējie pētījumi vairāk bijuši mērķēti uz konkrētā tipa kompartmentu vispārēju raksturošanu, taču turpmākie plāni ietver eksperimentus, kas saistīti ar praktisku kompartmentu potenciālu izmantošanu biotehnoloģijā.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana? 

Es stipendijas iegūšanu redzu kā novērtējumu manam līdzšinējam darbam un izvirzītajiem mērķiem: stipendijas iegūšana parāda, ka LU fonda pārstāvji manu uzņemto ceļu atzīst par gana vērtīgu un daudzsološu, lai palīdzētu sasniegt vēl vairāk.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis? 

Mans dzīves virsmērķis ir darīt darbu, kurā vērtību un jēgu redzu ne tikai es, bet arī man apkārtējie. Tad darbs būs kas daudz vairāk par iztikas avotu, dodot mērķi un piepildījumu.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?  

Piesakoties stipendijai, neko daudz nav iespējams zaudēt. Pat stipendijas neiegūšanas gadījumā šķietami veltīgi gatavotais pietiekums gan ļaus padomāt par lieliskajām mecenātu īpašībām, kuras reiz gribētos piedēvēt arī sev pašam, gan arī būs devis pavisam svaigi atjaunotu CV. Un ja viss izdosies un iegūsi stipendiju – vai tad nav jauki saņemt novērtējumu par atbildīgu darbu, kas var palīdzēt sasniegt vēl vairāk?

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem? 

George Orwell 1984 – viena no manām mīļākajām "klasikas" grāmatām ar skaistu, taču reizē bīstamu un biedējoši pazīstamu stāstu.

Hans Rosling, Anna Rosling Rönnlund, Ola Rosling Factfulness: Ten Reasons We're Wrong About the World – and Why Things Are Better Than You Think  par to, kāpēc mums šķiet, ka pasaulē nekad nav bijis tik daudz problēmu, un cik liela loma šādā uzskatā patiesībā ir mūsu prāta evolucionāri senajiem "kontrastu meklēšanas" ceļiem.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem? 

Inception, lai kārtīgi pārbaudītu savas spējas sekot līdzi sižetam un aptvertu, cik apbrīnojams patiesībā ir cilvēka prāts.

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?  

In order to be irreplaceable one must always be different. /Coco Chanel/