Ilze Izabella Dindune

Alfrēda Raistera piemiņas stipendijas ieguvēja 2019./2020. akad. gadā

Stipendija radīta 2016. gadā, pateicoties Amerikas latvieša, inženiervadības doktora, Latvijas Universitātes (LU) mecenāta Alfrēda Raistera (1921-2012) testamentārajam novēlējumam. Stipendija paredzēta LU maģistrantiem un doktorantiem eksakto, dabaszinātņu jomā, kuriem jau ir skaidrs redzējums par sava zinātniskā pētījuma virzienu. Viens no svarīgiem nosacījumiem atbalsta saņemšanai ir studenta gatavība pēc atbalsta beigām palikt Latvijā tikpat ilgi, cik saņēma atbalstu, lai sniegtu labumu Latvijas sabiedrībai. 


Ilze Izabella Dindune studē LU Bioloģijas fakultātes maģistra studiju programmas "Bioloģija" 2. kursā. Ilze Izabella arī 2017./18. akadēmiskajā gadā ieguva Laimiņu ģimenes stipendiju mikrobioloģijas zinātnē. No malas var likties, ka viņas dienā ir vairāk par 24 stundām, taču Ilze atskārtusi, ka viens no noteikumiem, lai turētos pie mērķiem un tos sasniegtu, ir veiksmīga darba organizācija. Dzīve man ir dāvājusi divus lieliskus dēlus, kuri nodrošina manu motivācijas spaiņa pilnumu – no rīta mosties, doties gaitās un rādīt piemēru, ka, sevi pilnveidojot, – vai tās ir mācības vai dažādu jaunu prasmju un pieredžu iegūšana – ir atslēga gandarījuma sajūtai. Ilze tic, ka mēs katrs esam dārgumu lāde, un šie dārgumi ir jāapzinās, jāvelk laukā no tās lādes un jāizmanto, lai uzlabotu ne tikai savu un tuvāko labklājību, bet arī sniegtu ieguldījumu visas sabiedrības izaugsmē, cik vien tas ir mūsu spēkos. Viennozīmīgi viena rakstura īpašība, ar kuru viņa pati lepojas, ir Ilzes mērķtiecība – ja viņa kaut ko ieņēmusi prātā, tad tas ir jāizdara vai jāsasniedz. Brīvajā laikā viņa aizraujas ar veselīgu uzturu un fiziskajām aktivitātēm – garas pastaigas, kāds skvoša treniņš vai sporta zāles apmeklējums. Noteikti īpaša vieta Ilzes dzīvē ir arī adīšanai, dažādu recepšu izmēģināšanai – gan ēdiena, gan skaistumlietu kontekstā, un šos piedzīvojumus apraksta savā dzīvesstila blogā.

Iepazīsti Ilzi Izabellu!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Manuprāt, mans lielākais talants šai dzīvē ir spēja nepadoties, lai kādi šķēršļi netrāpītos ceļā. Pie nozīmīgākajiem sasniegumiem jāmin ne tikai akadēmiskā izaugsme, iegūstot dabaszinātņu bakalaura grādu bioloģijā un turpinot studijas maģistrantūrā, bet arī pirms pāris gadiem iegūtā Laimiņu ģimenes stipendija mikrobioloģijas zinātnē, kā arī dalība programmā Iespējamā misija, kuras laikā attīstu savas līderības prasmes. Gadu laikā man ir bijusi lieliska iespēja apmeklēt vairākas ar zinātnisko darbību saistītas vasaras skolas, konferences un kursus, kuru apmeklēšana devusi lielu ieguldījumu ne tikai manu zināšanu krājuma paplašināšanā, bet esmu ieguvusi arī nenovērtējamus kontaktus citās Eiropas un pasaules universitātēs, un, izstrādājot maģistra darbu, noteikti konsultēšos ar zinošākiem un pieredzējušākiem speciālistiem savā jomā arī no citām valstīm.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Jau kopš bakalaura studiju pirmā kursa darbojos Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā, kur manas gaitas aizsākās, līdzdarbojoties pētījumā par antidiabētiskā medikamenta metformīna mijiedarbību ar cilvēka zarnu mikrobiomu, kam ir neapšaubāmi svarīga loma gan cilvēka ikdienas dzīvē, gan veselības aspektos. Papildus ilgtermiņa uzlabojumiem, kas iegūti, izmantojot klasisko 2. tipa cukura diabēta (T2D) terapiju, ietverot metformīna lietošanu, jāņem vērā arī Hb1Ac jeb glikētā hemoglobīna rādītāji, kas parāda vidējo glikozes līmeni asinīs pēdējo mēnešu laikā un ir potenciāls veselības rādītājs, liecinot par T2D intensitāti. Lai arī iepriekš Hb1Ac fluktuācijas pētījumos ir apskatītas lielākoties 1. tipa cukura diabēta kontekstā, neseni pētījumi un tehnoloģiskās iespējas ir parādījušas tās ietekmi arī T2D kontrolēšanā. Glikozes līmeņa svārstības var veicināt sirds un asinsvadu saslimšanas T2D pacientiem, kas joprojām ir viens no mirstības cēloņiem šajā pacientu grupā, taču īslaicīgas glikozes līmeņa svārstības asins plazmā visefektīvāk var novērtēt, izmantojot nepārtrauktās glikozes līmeņa monitoringu, un šīs metodes ieguvumi kopā ar zarnu mikrobioma profila novērtējumu ir potenciāls ieguldījums personalizētās medicīnas pielāgošanā katram pacientam, un ir viens no mana plānotā maģistra darba apskates objektiem. Jāmin arī, ka šī pētījuma ietvaros ir izdevies optimizēt anketu, kas apvieno uztura dienasgrāmatu un glikozes monitoringa sensora datu reģistrāciju – plānots izmantot šīs pētījuma laikā dalībnieku aizpildītās uztura dienasgrāmatas un veikt to analīzi saistībā ar iegūtajiem rezultātiem no mikrobioma analīzes, potenciāli korelējot izmaiņas mikrobiomā ar glikozes līmeņa svārstībām asinīs.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana ir pagodinājums un viens no motivējošākajiem mana darba novērtējumiem. Būt vienai no mecenātu stipendijas saņēmēju loka ir neaprakstāmi patīkama sajūta, jo esmu tapusi par daļu no plašās LU fonda saimes, kas palīdz man netraucēti darboties savām studijām atbilstošajā zinātniskajā sfērā, nemeklējot papildu finansējumu, tādējādi palielinot manu finansiālo neatkarību un sniedzot brīvību doties uz sevis izvēlētām konferencēm, kursiem vai iegādāties sev interesējošo zinātnisko literatūru.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Ļaut maniem darbiem runāt manā vietā. Es esmu pārliecināta, ka katram cilvēkam ir kas tāds, ar ko dalīties – manā gadījumā tās ir zināšanas, kuras iegūtas ne tikai studijās, bet arī praktiski darbojoties savā zinātniskajā laukā, tādēļ paralēli savai zinātniskajai un akadēmiskajai darbībai strādāju arī skolā kā pedagogs, jo ticu, ka bērni ir mūsu sabiedrības nākotne. Ar savu darbu skolā es vēlos bērniem iemācīt mīlēt zināšanas un mācīšanās procesu, jo bērni un jaunieši jebkurā vietā un laikā ir spējīgi sasniegt neaprakstāmus mērķus, ja vien viņiem iemāca un palīdz saprast, rosina nepadoties, kā arī nostiprina spēju sevi ieraudzīt citā gaismā, lai virzītos uz priekšu.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

LU fonda stipendija dod iespēju mazāk satraukties par ikdienišķām raizēm un koncentrēties uz nospraustajiem mērķiem. Es ieteiktu katram studentam izmēģināt savus spēkus un pieteikties fonda piedāvātajām stipendijām, jo, kas neriskē, tas neēd uzvaras šokolādes! 

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Giulia Enders “Gut: The Inside Story of Our Body’s Most Underrated Organ”  – vienkārši, bet lieliski aprakstīta mūsu zarnu darbība un tās ietekme uz mūsu ikdienu.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Dienām, kad uz dzīvi jālūkojas ar vieglāku skatu – Shrek (2001)

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Ir divas lietas, kuras savā dzīvē es varu absolūti kontrolēt, – savu attieksmi un rīcību.