Maksims Ivanovs

Alfrēda Raistera piemiņas stipendijas ieguvējs 2019./2020. akad. gadā

Stipendija radīta 2016. gadā, pateicoties Amerikas latvieša, inženiervadības doktora, Latvijas Universitātes (LU) mecenāta Alfrēda Raistera (1921-2012) testamentārajam novēlējumam. Stipendija paredzēta LU maģistrantiem un doktorantiem eksakto, dabaszinātņu jomā, kuriem jau ir skaidrs redzējums par sava zinātniskā pētījuma virzienu. Viens no svarīgiem nosacījumiem atbalsta saņemšanai ir studenta gatavība pēc atbalsta beigām palikt Latvijā tikpat ilgi, cik saņēma atbalstu, lai sniegtu labumu Latvijas sabiedrībai. 


Maksims Ivanovs studē LU Datorikas fakultātes doktora studiju programma "Datorzinātnes" 1. kursā. Maksims 2012./2013., 2013./2014. un 2014./2015. akadēmiskajā gadā ieguvis Kristapa Morberga stipendiju. Sevi raksturo kā centīgu, mērķtiecīgu, pragmatisku.

Iepazīsti Maksimu!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Domāju, ka mans lielākais talants ir spēja pieiet problēmu risināšanai racionāli un sistemātiski, bez liekām emocijām. Mana pieredze liecina, ka šāda pieeja ļoti noder zinātniskajā darbā.
Mans nozīmīgākais sasniegums ir mana veiksmīgā laulība un trīs meitas. Kaut arī pastāv viedoklis, ka ģimenes pienākumu pildīšana var radīt šķēršļus zinātnieka karjerai, it īpaši tās sākumā, mana pieredze liecina, ka ģimene drīzāk atbalsta un motivē pilnveidoties.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Manas maģistrantūras studijas Vācijā lielā mērā bija saistītas ar neirobioloģiju, arī maģistra darbu rakstīju šajā jomā – par žurku motorkorteksu. Savukārt pirmsdoktorantūras pētniecības gadā, ko pavadīju turpat Vācijā, vairāk pievērsos vienai no mašīnmācīšanās nozarēm, dziļajai mašīnmācīšanai. Tai tiks veltīta arī doktora disertācija, pie kuras pašlaik strādāju LU un EDI (Elektronikas un datorzinātņu institūtā).

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Tas ir apliecinājums tam, ka esmu pareizi nospraudis savus akadēmiskos mērķus, iedrošinājums virzīties uz priekšu, kā arī liela atbildība.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Panākt, lai mākslīgā intelekta attīstība uzlabotu cilvēku dzīves kvalitāti.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Neatkarīgi no iznākuma, tas ļaus labāk apzināties savas stiprās un vājās puses, un līdz ar to saprast, kā var sevi pilnveidot nākotnē.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Cathy O'Neil “Weapons of Math Destruction”.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Džima Džarmuša “Ghost Dog: The Way of the Samurai” un “The Limits of Control”.

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

“Labor est etiam ipse voluptas.” (“Darbs pats par sevi ir bauda.”)