Zane Ozola

Ernesta Felsberga piemiņas stipendijas ieguvēja 2019./2020. akad. gadā

Stipendija radīta 1999. gadā, tā godinot Latvijas Universitātes (LU) pirmo vēlēto rektoru prof. Ernestu Felsbergu (1866-1928) un viņa devumu gan nacionālās universitātes izveidē, gan humanitāro zinātņu uzplaukumā. Stipendijas mecenāts ir E. Felsberga mazdēls Guntis Bērziņš, kurš vēlas studiju laikā atbalstīt spējīgus, centīgus un sabiedriski aktīvus LU humanitāro zinātņu studentus.


Zane Ozola studē LU Vēstures un filozofijas fakultātes doktora studiju programmas "Filozofija" 2. kursā.  Zane 2013. gadā ieguva Beļģijas-Flandrijas valdības stipendiju maģistratūras studijām Lēvenes Katoļu universitātes Augstākajā Filozofijas insitūtā, kur pētīja radošuma filozofiskos un psihoanalītiskos aspektus. Viņa ir darbojusies dažādos neatkarīgos laikmetīgās mākslas un kultūras projektos Latvijā. Ikdienā meklē skaisto, tic labajam un mīl dzīvi.

Iepazīsti Zani!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Spēja domāt, pacietība un izturība.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Savā akadēmiskajā dzīvē vienmēr esmu interesējusies par kultūras un mākslas nozīmi cilvēka pašapziņas un kolektīvās pašizpratnes veidošanā. To apliecina manu pētījumu jomas - filosofijas vēsture, psihoanalīze, estētika un mākslas filosofija. Patlaban manas pētnieciskās intereses ir filosofiskā estētika un antropoloģija, attēla uztvere un laikmetīgā kultūra, kā arī kultūras garīgā dimensija.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Šī stipendija ir pagodinājums un apliecinājums manām izvēlēm un spējām, kas stiprina ticību nākotnei.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Nesteigties, piedot un mīlēt katru dienu.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Tā ir laba iespēja apzināties jau paveikto, noformulēt savas vērtības, izsapņot nākotni un gūt atbalstu šo sapņu realizēšanā.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Bībeli.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Fjodora Dostojevska “Idiots” ekranizējumu (rež. Vladimirs Bortko).

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

ir jā, un ir nē.