Anastasija Rudņickiha

Jāņa Kļaviņa piemiņas stipendijas ieguvēja 2019./2020. akad. gadā

Stipendija radīta 2019. gadā, tā godinot mecenāta Filipa Kļaviņa tēvu, Amerikas latvieti, pasaulslavenu onkoloģijas pētniecības speciālistu prof. Dr.med. Jāni Vilibertu Kļaviņu (1921-2018), kurš pagādušā gadsimta 30. gados ir studējis Latvijas Universitātē (LU), bet zinātnisko karjeru veidojis ASV. Stipendija ir ļoti cieši saistīta Jāņa V. Kļaviņa dzīves gājumu, proti, tās mērķis ir atbalstīt talantīgu LU studentu, kas nodarbojas ar onkoloģijas pētniecību.


Anastasija Rudņickiha studē LU Bioloģijas fakultātes maģistrantūras programmas "Bioloģija" 2. kursā. Anastasija ir jaunā pētniece, kas strādā Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC) Vēža izpētes grupā. Jau mācoties vidusskolā, viņai parādījās liela interese par cilvēka organisma uzbūvi, jo tas ir tik smalks un līdz galam neizprasts mehānisms. Neskatoties uz to, ka viņa ir saistījusi savu dzīvi ar bioloģiju jau diezgan sen, viņa joprojām turpina iedvesmoties un apbrīnot dabas kreativitāti. Brīvajā laikā no darba un mācībām Anastasijai patīk izkustēties – sportot, ceļot un doties laivu izbraucienos pa Latvijas upēm. Viena no nozīmīgākajām īpašībām, kuru sevī atklājusi bakalaura darba izstrādes laikā, ir Anastasijas spēja pielāgoties jebkādiem apstākļiem un turpināt darīt iesākto. Vājuma brīžos ir ļoti svarīgi nepadoties, jo ja pats neticēsi savos spēkos – neviens cits arī neticēs. Neskatoties uz to, ka viņa strādā diezgan nopietnā jomā, Anastasijai patīk jautri pavadīt laiku savu draugu lokā, kā arī piedalīties dažādu pasākumu rīkošanā, piemērām, “Eiropas Zinātnieku nakts” pasākumu organizēšanā.

Iepazīsti Anastasiju!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Par savu lielāko talantu uzskatu pacietību un vairāku nodarbību apvienošanu, jo bakalaura darba rakstīšanas laikā esmu spējusi strādāt divos darbos un apmeklēt lekcijas universitātē. Nozīmīgākais sasniegums profesionālā jomā ir publikācija “Detection of circulating miRNAs and cell-free miRNAs in whole plasma of prostate cancer patients” BMC Cancer žurnālā, kur esmu minēta kā līdzautore.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Esmu aizrauta ar vēža izpēti, tā veidošanos procesu norisi un ietekmi uz cilvēka organismu. Pētu ekstracelulārās vezikulās inkorporēto RNS un tās potenciālu biomarķieru lomā. Tādu biomarķieru atklāšana palīdzētu vēža diagnosticēšanā agrīnās stādijās, kā arī slimības precīzākai prognozēšanai un izsekošanai. Tagadējā pētījumā lielākais uzsvars ir veidots uz mikrobiālās izcelsmes ekstracelulāro vezikulu un to RNS fragmentu izpēti.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Tas ir liels gods un atbalsts.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Darīt savu darbu tā, lai diagnoze “vēzis” vairs nenozīmētu sāpes, mocības vai nāvi.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Tāpēc, ka tā ir lieliska iespēja, kuru nevar laist garām!

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Haruki Murakami “Kafka liedagā”.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Joker (2019).

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Labākais veids, kā uzzināt, kur ir tavas robežas, – pietuvoties tām.