Krista Ļūmane

Jelgavas nov. pašvaldības stipendijas ieguvēja 2019./20. akad. gadā

Stipendija radīta 2012. gadā ar Jelgavas novada pašvaldības gādību, tā rūpējoties par spožāku novada jauniešu nākotni un augstākās izglītības iegūšanas iespējām, kā arī spēcinot piederību savam novadam un Latvijai.


Krista Ļūmane studē Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes 2. līmeņa augstākās izglītības programmas “Ārstniecība” 1. kursā. Krista ir uzaugusi un vēl joprojām dzīvo Jelgavas novadā. Par visu vairāk viņai patīk iepazīt jaunus cilvēkus, izzināt viņu stāstus un dalīties savā pieredzē, viņa vienmēr ir gatava apgūt ko jaunu un izlīdzēt. Mācās izvērtēt prioritātes, lai atliek laika, ja ne paēst, tad vismaz pagulēt, un neprokrastinēt, tāpēc ceļas ļoti agri, lai universitātes ēkā būtu viena no pirmajām un sāktu gūt zināšanas, kamēr citi vēl saldi guļ.

Iepazīsti Kristu!

Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Ilgi domāju un izspriedu, ka ar mākslinieciskām prasmēm izcelties nevaru, tāpēc teikšu, ka mans talants ir uzdrīkstēties pat tad, kad ir ellišķīgi bail, tieši tāpēc esmu iesaistījusies dažādos pasākumos, konkursos, braucienos, iniciatīvās un olimpiādēs. Tiesa, manuprāt, mans nozīmīgākais sasniegums (varbūt ne rezultāta, bet sajūtu ziņā noteikti) ir dalība televīzijas spēlē “Gudrs, vēl gudrāks”, jo, lai arī nobijusies biju kā vēl nekad, tagad atdotu daudz, lai atgrieztos vēlreiz. 

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Zinātniskās pētniecības darbā pētīju fiziskās un emocionālās slodzes ietekmi uz asinsrites parametriem, šobrīd nenāk prātā neviena ideja, taču tas noteikti būs atkarīgs no tā, kurā medicīnas jomā izvēlēšos specializēties. 

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana ir labs balsts, tā atvieglos iespēju pievērsties mācībām, jo varēšu neuztraukties par to, kur rast papildus līdzekļus mācību materiālu iegādei vai ideju realizēšanai. 

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Atstāt pēc sevis ko paliekošu, mainīties un stimulēt pozitīvas pārmaiņas sev apkārt.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Kāpēc ne? Atrodi kaut vienu iemeslu, kāpēc ne! Šis var būt pirmais solis pretim prasmei uzdrīkstēties un izaicināt sevi. Kolīdz sāksi, vairs nebūs iespējams apstāties... Diemžēl nauda kokos neaug, un šāda veida atbalstam pielietojumu noteikti atradīsi. Tiesa, ir vērts iegalvot, tas ir atbalsts mācībām, nevis ...

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Annas Starobiņecas “Paskaties uz viņu”, tā ļāva izvērtēt mūsu lielās kaimiņzemes medicīnas sistēmu un izprast, ka ar ārstēšanu un procedūrām ne vienmēr var palīdzēt, bieži nepieciešams arī emocionāls atbalsts un iecietība.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Ņemot vērā to, ka slikti atceros sižetus un parasti neko prātīgu neskatos, nevarēšu ieteikt ko konkrētu. 

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Kas ir sliktākais, kas var notikt? Nu, lūk – ej un dari! 

Vienmēr būs kāds, kas būs labāks un kāds, kas būs sliktāks par tevi, tāpēc apvaldi vēlmi būt pirmais un beidz bīties būt pēdējais. 

Katrā dzīves situācijā galvenais nav rezultāts, bet emocijas un atziņas, ko šis notikums sniedz.