Alise Švandere

Kristapa Morberga stipendijas ieguvēja 2019./2020. akad. gadā

Pirmās stipendijas tika piešķirtas 1929. gadā, pateicoties Latvijas Universitātes (LU) dižmecenāta un būvuzņēmēja Kristapa Morberga (1844–1928) testamentārajam novēlējumam – astoņiem namīpašumiem, no kuru nestajiem augļiem radīts stipendiju fonds. Padomju laikos atbalsts tika pārtraukts, bet no 2001. gada stipendiju fonds tika atjaunots. Šobrīd atbalstu var iegūt talantīgākie visu studiju jomu LU pamatstudiju studenti.


Alise Švandere studē LU Humanitāro zinātņu fakultātes bakalaura studiju programmas "Kultūras un sociālā antropoloģija" 2. kursā. Alise 2018./19. akadēmiskajā gadā ieguva stipendiju "Ceļamaize". Pastāstot vairāk par sevi, Alise, saka: "Ak, nu, laikam jau cogito, ergo sum." Alises vaļasprieki ir studijas, lasīšana, laika pavadīšana ar ģimeni, draugiem, kas ir arī viņas domubiedri, un tamlīdzīgas aktivitātes. Lielākās aizraušanās ir teātris un pētniecība. Alisei patīk, ka cilvēki saka, ko domā, un dara, ko saka, ka darīs. Pēc šādiem prinicpiem arī viņa pati cenšos dzīvot.

Iepazīsti Alisi!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Nezinu, vai tas ir talants, drīzāk prasme, ko var apgūt... Man patīk uzdot jautājumus, kas palīdz iedziļināties, saprast, ieraudzīt parādības un situācijas jaunā gaismā. Ļoti iespējams, šie jautājumi ir ļāvuši man atklāt, ar ko man patiešām patīk nodarboties, kas man patīk cilvēkos un par cik daudzām lietām jābūt pateicīgai.

Ja tā nedaudz konkrētāk, tad es tiešām priecājos par visiem uzaicinājumiem/ iespējām piedalīties projektos, kuros iesaistīti mani pasniedzēji. Un, tā kā antropologiem bieži jāspēj darboties starpdisciplināri, tad var attapties arī pārsteidzoši dažādos pētniecības laukos.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Nevarētu teikt, ka šobrīd ir lielas iespējas izvēlēties, ko pētīt, kādos pētnieciskajos projektos piedalīties. Katrā ziņā Latvijā aktuālas ir tādas tēmas kā vardarbība ģimenē. Ar to saistītos pētījumos esmu piedalījusies. Tas šķiet aizraujoši, jo ir sociāli nozīmīgi. Tagad vēl ir iespēja darboties vienā bioētikas projektā, precīzāk, projektā par ētiskajiem jautājumiem, saistītiem ar pētnieciskajām biobankām.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendija man nozīmē vairāk laika studijām, pētniecībai, publiskām diskusijām, zinātniskajām konferencēm un domubiedru sanākšanām, kurās lasu un sarunājos par saprasto literatūrā, mākslā, kā arī studijās un vispār dzīvē.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Mācīties, palīdzēt, priecāties, atsaukties un nepagurt.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Ieteiktu pieteikties stipendijai, jo labie darbi atmaksājas, mērķi ir piepildāmi un stipendija ir brīnišķīga iespēja sevi garīgi (arī fiziski) attīstīt.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Margaretas Mīdas Coming of Age in Samoa.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Es iesaku aiziet uz teātri. Mēdeja M. Č. Rīgas Krievu teātrī, Latviešu mīlestībaDieviņš pillā Jaunajā Rīgas teātrī utt.

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Kā latviešu tautasdziesmā:
Dod, dieviņi, kalnā kāpti,
Ne no kalna lejiņā.
Dod, dieviņi, otram doti,
Ne no otra mīļi lūgt.