Elizabete Laiviņa

Kristapa Morberga stipendijas ieguvēja 2019./2020. akad. gadā

Pirmās stipendijas tika piešķirtas 1929. gadā, pateicoties Latvijas Universitātes (LU) dižmecenāta un būvuzņēmēja Kristapa Morberga (1844–1928) testamentārajam novēlējumam – astoņiem namīpašumiem, no kuru nestajiem augļiem radīts stipendiju fonds. Padomju laikos atbalsts tika pārtraukts, bet no 2001. gada stipendiju fonds tika atjaunots. Šobrīd atbalstu var iegūt talantīgākie visu studiju jomu LU pamatstudiju studenti.


Elizabete Laiviņa studē LU Bioloģijas fakultātes bakalaura studiju programmas "Bioloģija" 2. kursā. Elizabete ir ļoti mērķtiecīga, neatlaidīga, un uz priekšu viņu dzen izaicinājums paveikt dažreiz šķietami neiespējamo. Lai vai kāda būtu situācija, viņa vienmēr saglabā pozitīvu skatījumu un meklē veidu, kā nonākt pie maksimāli efektīva risinājuma un kā atrast “zelta vidusceļa”, jo tic, ka ar centīgu darbu un aizrautīgu pieeju viss ir izdarāms. Elizabetes “lauciņš” ir biomedicīna, jo tā ļauj ieskatīties un izprast vissarežģītākos procesus organismā, tajā pašā laik, radot iespēju risināt pasaules mēroga problēmas. Brīvajā laikā viņas sirdslieta ir tautasdejas – dejo DA "Daiļrade", kur, vienojoties ar draugiem kopīgā deju solī, smeļas iedvesmu un spēku ikdienas darbiem, kā arī nepārtraukti izaicina sevi. Kad nepieciešams no jauna sevi “uzlādēt”, Elizabete vēršas pie dabas kādā no skaistajām Latvijas ainavām.

Iepazīsti Elizabeti!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Man vienmēr ir ļoti paticis mācīties un apgūt jaunas zināšanas un prasmes, tādēļ nepārtraukti cenšos sevi pilnveidot un attīstīt dažādās jomās. Šobrīd varētu teikt, ka mans lielākais talants ir laika plānošana, jo ikdienā izdodas iekļaut gan mācības universitātē, gan darbu Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā,  dalību dažādu pasākumu organizēšanā, kā arī dejošanu un sportu. Jāsaka, ka tieši spēja gudri saplānot laiku, ir ļāvusi ieguldīt daudz darba dažādās jomās un dāvājis man šo godu kļūt par Kristapa Morberga stipendiāti.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses? 

Šobrīd strādāju Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā Aijas Linē vadītajā vēža pētniecības grupā. Ikdienā sanāk darboties dažādos projektos, kas saistīti ar dažādu vēža tipu pētniecību, savukārt viena projekta ietvaros izstrādāju arī savu kursa darbu par krūts vēža diagnostikas mērķētā gēnu paneļa specifiskuma un jutības noteikšanu. Kursa darbā paveiktais tiks turpināts bakalaura darbā, kura mērķis būs izstrādāt diagnostisko testu ar krūts vēzi saistīto gēnu mutāciju noteikšanai, uz ko balstoties, varētu piemeklēt konkrētajam pacientam piemērotāko ārstēšanas metodi.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana man ir milzīgs pagodinājums un gandarījums par līdz šim paveikto, taču tajā pašā laikā tā uzliek arī ļoti lielu atbildības sajūtu, un ir kā katalizators turpmāko mērķu sasniegšanai. Stipendija man sniedz jaunu enerģiju un dzinuli turpināt iesākto ar vēl lielāku centību, mesties jaunos izaicinājumos ar neatlaidīgu darbu un arvien tiekties uz izcilību mācībās un pētniecībā, kas ļautu sniegt nozīmīgu ieguldījumu zinātnē.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķi?

Mans mērķis ir dzīvot tā, lai droši varu teikt, ka daru visu, cik labi vien spēju. Vēlos palīdzēt risināt cilvēcei aktuālas problēmas, apzinoties, ka manis ieguldītais un paveiktais atstās paliekošas pēdas laika smiltīs. Bez šaubām ikdienā gribu būt laimīga, darīt to, kas sagādā gandarījumu, un justies vesela un spēcīga savā ķermenī.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Pieteikšanās stipendijai liek paskatīties uz sevi no malas un objektīvi novērtēt izdarīto un sasniegto, saliekot “plusus” un “mīnusus” savā mērķu sarakstā, kā arī tas ļauj saprast un apzināties līdz šim paveikto un ieraudzīt tālākā ceļa pieturas punktus. Es ieteiktu pieteikties stipendijai, jo tas ir lielisks treniņš un piespiež izkāpt no komforta zonas – uzrakstīt motivāciju, lūgt rekomendācijas no pasniedzējiem, spēt noreaģēt un atbildēt uz negaidītiem jautājumiem intervijā – tas viss ir jāpraktizē, lai ar katru reizi to spētu arvien labāk, tāpēc pats pieteikšanās process jau sniedz jaunas iemaņas un palīdz sevis attīstībai.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Yuval Noah Harari “Homo Sapiens”.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Inside Bill’s Brain”.

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Jo vairāk dari, jo vairāk vari paspēt.