Rihards Ruska

Kristapa Morberga stipendijas ieguvējs 2019./2020. akad. gadā

Pirmās stipendijas tika piešķirtas 1929. gadā, pateicoties Latvijas Universitātes (LU) dižmecenāta un būvuzņēmēja Kristapa Morberga (1844–1928) testamentārajam novēlējumam – astoņiem namīpašumiem, no kuru nestajiem augļiem radīts stipendiju fonds. Padomju laikos atbalsts tika pārtraukts, bet no 2001. gada stipendiju fonds tika atjaunots. Šobrīd atbalstu var iegūt talantīgākie visu studiju jomu LU pamatstudiju studenti.


Rihards Ruska studē LU Ķīmijas fakultātes bakalaura studiju programmas "Ķīmija" 3. kursā. Rihards 2018./2019. akadēmiskajā gadā saņēma Valda Dombrovska Izcilības stipendiju. Viņš atsaucīgs un zinātkārs, kā arī, pašaprāt, strādīgs, ķīmijas students. Ikdienā lielāko daļu sava laika viņš pavada, mācoties un strādājot Organiskās sintēzes institūtā, taču brīvajā laikā Rihardam patīk doties pastaigās ar draugiem, piedalīties brīvprātīgajā darbā, kā arī dažādās sociālajās aktivitātēs.

Iepazīsti Rihardu!

Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Mans lielākais talants, manuprāt, ir nekad nepadoties un cītīgi strādāt, līdz tiek sasniegts manis nospraustais mērķis.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Manas šī brīža pētnieciskās intereses ir saistītas ar platzonu materiāliem, īpaši, to luminiscences un iespējamo pielietojumu, tai skaitā sensoru, pētījumiem.

  •  Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana man ļaus mazāk domāt par ikdienas izdevumiem nepieciešamo līdzekļu meklēšanu un vairāk koncentrēties uz savu pētniecisko darbību, kā arī mācībām un sevis pilnveidošanu.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Manas dzīves virsmērķis ir dot ieguldījumu pasaules attīstībā.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Es ieteiktu citiem pieteikties stipendijai, jo šie līdzekļi ļauj mazāk domāt par sadzīves finansiālo aspektu. Kā arī labāk ir pamēģināt nekā vispār nemēģināt.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Jelgava 94.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Bohemian Rhapsody.

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Mācies, mēģini un strādā, kamēr sanāk.