Svjatoslavs Kistkins

Kristapa Morberga stipendijas ieguvējs 2019./2020. akad. gadā

Pirmās stipendijas tika piešķirtas 1929. gadā, pateicoties Latvijas Universitātes (LU) dižmecenāta un būvuzņēmēja Kristapa Morberga (1844–1928) testamentārajam novēlējumam – astoņiem namīpašumiem, no kuru nestajiem augļiem radīts stipendiju fonds. Padomju laikos atbalsts tika pārtraukts, bet no 2001. gada stipendiju fonds tika atjaunots. Šobrīd atbalstu var iegūt talantīgākie visu studiju jomu LU pamatstudiju studenti.


Svjatoslavs Kistkins studē LU Medicīnas fakultātes studiju programmas "Ārstniecība" 6. kursā. Svjatoslavs saņēmis arī stipendiju "Ceļamaize" 2011./12. akadēmiskajā gadā, A. Raistera piemiņas stipendiju 2016./17. akadēmiskajā gadā un Kristapa Morberga stipendiju 2018./19. akadēmiskajā gadā.

Viņš ir  students-mediķis. Tas nozīmē, ka:

  1. vaļasprieki principā neeksistē;
  2. aizraušanās tikai ar medicīnu;
  3. ikdienas gaita norīt slimnīcā.

Iepazīsti Svjatoslavu!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Viens no maniem sasniegumiem – izdzīvot līdz 6. kursam, paralēli voluntējot Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUSā), izstrādājot metodiskus materiālus latviešu valodā un prezentējot jaunas zinātniskas idejas kopā ar maniem talantīgiem kolēģiem no LU MF un LU Datorikas fakultātes Oksfordas Universitātē.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Esmu piedalījies epiģenētiskos, molekulārbioloģijas, mikrobioloģijas pētījumos, kā arī in vitro, in silico un klīniskos pētījumos. Paralēli ar biomedicīnisko jomu es validēju jaunas testēšanas metodes analītiskā ķīmijā. Šobrīd es piedalos BMC un RSU pētījumos onkoloģisko slimību diagnostisko marķieru noteikšanā un potenciālo antibakteriālo medikamentu atlasē, kā arī jaunā medicīniskā implanta pārklājuma izstrādes procesā.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Velmi turpināt iet uz priekšu, zinot, ka ir cilvēki, kam nav vienalga.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

“Mans augstākais tituls ir ārsts” – uzsvēra kādreiz slavens Latvijas ārsts Ilmārs Lazovskis. Gribu sekot tam.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Jo vairāk būs izcilu stipendiātu, jo lielāks būs iemesls mecenātam ieguldīt savu laiku studentu attīstībā. Uzskatu, ka mums, studentiem, ir jārespektē savs darbs, ko mēs ieguldām nākotnē. Jo labāka ir mecenātu-studentu simbioze, jo izcilāki būs rezultāti.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Kā teica viens no slaveniem embriologiem – lasiet manu (J. Markova) grāmatu.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Nav laika, jo ir jālasa prof. Markova grāmata.

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Nekad, nekad, nekad, nekad nepadodies!