Darja Černova

Laimiņu ģimenes stipendijas ieguvēja 2019./2020. akad. gadā

Stipendija dibināta 2014. gadā, pateicoties Amerikas latviešiem Kristīnai un Laimonim Laimiņiem sadarbībā ar fondu "Friends of the University of Latvia". Stipendijas mērķis ir atbalstīt talantīgākos Latvijas Universitātes (LU) Bioloģijas fakultātes studentus, kuri specializējas mikrobioloģijā un/vai imunoloģijā.


Darja Černova studē LU Bioloģijas fakultātes maģistrantūras programmas "Bioloģija" 1. kursā. Darja ir mazs cilvēks ar lieliem sapņiem, kuram patīk mācīties izprast sevi un pasauli apkārt. Brīvo laiku pavada ar ģimeni un draugiem, vienmēr priecājas, ja izdodas izrauties dabā un pavadīt dienu mežā vai pie jūras. Cik vien Darja sevi atceras, paralēli mācībām vienmēr apmeklējusi papildus nodarbības, sākot ar valodas kursiem un zīmēšanu un beidzot ar dažādiem sporta veidiem. Ir izmēģinājusi daiļlēkšanu, galda tenisu, dejas, ilgu laiku nodarbojusies ar jāšanu, bet joprojām atrodas sevis meklēšanā.

Iepazīsti Darju!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Manuprāt, viens no maniem talantiem ir spēja ieraudzīt un saprast notikumu abas puses. Cenšos iejusties citu cilvēku ādā, izprast viņu pieņemtos lēmumus un rīcības. Pētniecībā tas man palīdz ievērot pēc iespējas vairāk faktoru, kuri ietekmē eksperimenta gaitu un rezultātus. Laikam līdz šim nozīmīgākais sasniegums manā dzīvē ir bakalaura grāda iegūšana. Tas iekļauj sevī ne tikai darba uzrakstīšanu un aizstāvēšanu, bet visas apgūtās prasmes un brīnišķīgus cilvēkus, ko iepazinu. Šobrīd jūtos, ka esmu atradusi savu īsto vietu.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Mana pētnieciskā darbība ir saistīta ar universālas vakcīnu platformas izstrādi. Tās pamatā ir vīrusveidīgās daļiņas (Virus-Like Particles), kuras veidojas spontāni savācoties RNS bakteriofāga apvalka proteīna molekulām. VLP virsmu iespējams modificēt, ieviešot kāda patogēna antigēnu, pret kuru ir nepieciešams izveidot imunitāti, kā arī to iekšējo telpu var izmantot mērķtiecīgai zāļu transportēšanai. Bakalaura darbu veltīju VLP ģenētiskai modificēšanai, ieviešot to struktūrā gripas vīrusa M2 proteīna ekstracelulāro domēnu. Plānos ir turpināt pētīt RNS bakteriofāgu VLP īpašības un to pielietojumu.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana nozīmē mana darba atzinumu. Tā būs liels atbalsts turpmākās studijās un iedrošinājums turpināt izvēlēto ceļu un ticēt saviem spēkiem. 

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Mans lielais sapnis ir kļūt par pasaulē atzītu, izcilu zinātnieku un ar savu darbu palīdzēt cilvēkiem. Vēlos arī saglabāt sevī uguni un dzīvesprieku, kā arī spēju redzēt cilvēkos labākās īpašības.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Tā ir lieliska iespēja novērtēt savus sasniegumus, kas palīdzēs izvirzīt jaunus mērķus. Pieteikšanās stipendijai ir izaicinājums, bet kā zināms, labākās lietas notiek aiz komforta zonas robežām.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

The Thorn Birds (Colleen McCullough), Svina garša (Māris Bērziņš), Жизнь и судьба (Василий Гроссман) un Harry Potter grāmatas (Joanne Rowling). Noteikti iesaku izlasīt šīs grāmatas un, ja kāds vēlēsies par tām parunāt, es ar prieku gaidīšu.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Red Sparow, The Imitation Game, The Aftermath (2019) un Stranger Things.

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

The good person is indistinguishable from the bad.