Jēkabs Kārlis Rasnačs

Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs piemiņas stipendijas ieguvējs 2019./20. akad. gadā

Stipendijas pirmsākumi meklējami 1942. gadā, kad mecenāte Minna Matilde Vilhelmīne Petkevičs (1860-1943) Latvijas Universitātei (LU) testamentāri novēlēja daļu sava nama K. Barona ielā, lai no peļņas tiktu veidots stipendiju fonds LU pamatstudiju 1. kursa studentiem, latviešiem, kuri, absolvējot vidusskolu, ir mācībās un ārpusskolas aktivitātēs centīgi un talantīgi, bet ir nepietiekams materiālais nodrošinājums studijām vai tie nākuši no daudzbērnu ģimenes. M.M.V. Petkevičs paliks atmiņā kā sieviete, kura arī šodien mums atgādina par izglītības un rakstura stingrības būtisko lomu ikdienas dzīvē.


Jēkabs Kārlis Rasnačs studē LU Sociālo zinātņu fakultātes bakalaura studiju programmas "Politikas zinātne" 1. kursā. Jēkabs Kārlis ir strādīgs un mērķtiecīgs, nodarbojas ar politisko aktīvismu saistībā ar sociālajiem jautājumiem un zaļo politiku. Šobrīd vada kustību "Fridays For Future", kas domāta, lai izrādītu jauniešu un studentu iniciatīvu jautājumos par globālajām un iekšlietu vides aizsardzības lietām. Kārlis Jēkabs darbojas arī studentu korporācijā "Lettonia", kur audzina sevi patriotiskā un latviskā garā. Viņa lielākā aizraušanās ir politika un vēsture, katru dienu seko ziņām, kā arī viņu fascinē lasīt par politiskajām ideoloģijām un to vēsturi, piemēram, kā radusies sociāldemokrātija un ka bez tās nebūtu bijušas pensijas un atvaļinājumu darba produktivitātei. Nodarbojas arī ar paukošanu un dejošanu.

Iepazīsti Jēkabu Kārli!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Mans lielākais talants ir runāt publikai, jo es to māku darīt pārliecinoši. Līdz šim esmu sniedzis intervijas visiem televīzijas kanāliem, kā arī laikrakstiem, piemēram, "Privātā dzīve" par zaļo politiku un jauniešu aktīvismu Latvijā un citās valstīs. Mans lielākais sasniegums līdz šim ir vadīt Latvijas pārstāvniecību Erasmus+ projektā Nīderlandē, kur runāja par dažādu sociālo jautājumu nozīmi un intersekcionalitāti, piemēram, cilvēku ar īpašām vajadzībām iekļaušanu sabiedrībā.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Manas pētnieciskās intereses ir par zaļo politiku, tās efektivitāti ekonomikā, jo ir grūti atrast vidusceļu starp labklājības nodrošināšanu sabiedrībā un resursu apgriešanu dabas aizsardzības dēļ. Līdz šim par tematu esmu rakstījis referātu politikā par zaļo politiku sociālismā un kapitālismā.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

​​​​​​Mana stipendijas iegūšana dos man resursus nodrošināt kvalitatīvu mācīšanos un aktīvisma veicināšanu sabiedrībā, ko līdz šim esmu darījis ļoti intensīvi. Nodrošināšu dažādus pasākumus par sociāli svarīgām lietām (sabiedrības izziņa par garīgās veselības nozīmi), kā arī stipendija nodrošina man šobrīd esošo grūto finansiālo stāvokli.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Mans virsmērķis dzīvē ir palīdzēt tiem, kuriem ir grūti iekļauties esošajā sabiedrībā, piemēram, citas rases cilvēkiem, bēgļiem, finansiāli trūcīgajiem, cilvēkiem ar mentālajām problēmām un ar īpašām vajadzībām.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Es ieteiktu pieteikties citiem studentiem stipendijai, jo tas palīdz nostiprināt savus mērķus dzīvē un nostiprināt pašpārliecinātību, ka tu arī esi autoritāte, kuras mērķu sasniegšanai bieži vien vajag papildu resursus, kā tas ir man šobrīd sarežģītā situācijā ar naudas iztrūkumu.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

P.J. Anstrats Civilizācijas vēsture, jo tā parāda plašu skatu par to, kā sociālās problēmas un etnicitāšu konflikti ir attīstījušies pasaulē gadu gājumos. Iesaku izlasīt arī Karla Marksa stratifikācijas teoriju, jo tas padara priekšstatu, ka daudz negodīgu faktoru dzīvē ir neizbēgami.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Iesaku noskatīties "Wadjda", jo tā ir par sieviešu tiesību iztrūkumu Saudi Arābijā, kur sievietēm ir ļoti zemas tiesības un kur tās cieš no vardarbības, ko uzskatu par milzīgu problēmu.

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Galvenais ir saglabāt dzīvesprieku un neatlaidīgumu!