Katrīna Smeltere

Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs piemiņas stipendijas ieguvēja 2019./20. akad. gadā

Stipendijas pirmsākumi meklējami 1942. gadā, kad mecenāte Minna Matilde Vilhelmīne Petkevičs (1860-1943) Latvijas Universitātei (LU) testamentāri novēlēja daļu sava nama K. Barona ielā, lai no peļņas tiktu veidots stipendiju fonds LU pamatstudiju 1. kursa studentiem, latviešiem, kuri, absolvējot vidusskolu, ir mācībās un ārpusskolas aktivitātēs centīgi un talantīgi, bet ir nepietiekams materiālais nodrošinājums studijām vai tie nākuši no daudzbērnu ģimenes. M.M.V. Petkevičs paliks atmiņā kā sieviete, kura arī šodien mums atgādina par izglītības un rakstura stingrības būtisko lomu ikdienas dzīvē.


Katrīna Smeltere studē LU Bioloģijas fakultātes bakalaura studiju programmas "Bioloģija" 1. kursā. Nokļūstot jaunā vidē un satiekot līdz tam brīdim svešus cilvēkus, pirmajos mirkļos Katrīna mēdz būt kautrīga, bet ātri vien sāk iepazīties un atveras jauniem ieguvumiem – zināšanām un draugiem. Uz viņu var paļauties, jo, ja kaut ko apsola, noteikti to izdarīs, reizēm pat, atliekot uz vēlāku pati savus darbiņus, uzreiz ķeras pie palīdzības apkārtējiem. Vienmēr, cik iespējams, Katrīna cenšas visu darīt laikus, rūpīgi un atbildīgi.
Katrīna ir tautas deju dejotāja ar 12 gadu pieredzi; uz skatuves un mēģinājumu zālē ieiet tādā kā paralēlajā pasaulē, kur rūpes un raizes netiek ielaistas – viņas mazā miera osta. Savas dzīves laikā arī vairākos piegājienos ir iesaistījusies kordziedāšanā. Lai arī reizēm ir nepieciešama pamudināšana, lai saņemtos, bet viņai ļoti patīk apmeklēt daudz un dažādu veidu pasākumus, kā arī piedalīties to organizēšanā. Atslodzes brīžos no ikdienas skrējiena Katrīnu var atrast ietinušos segā ar kādu grāmatu klēpī – patīk arvien attīstīt iztēli un prātā izdzīvot netveramus un elpu aizraujošus scenārijus. No katras izlasītās grāmatas vienmēr izceļ arī vismaz vienu atziņu, ko paņemt līdzi dzīvē, jo vienmēr ir iespējams iemācīties kaut ko jaunu.

Iepazīsti Katrīnu!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Es necenšos skaitīt vai kolekcionēt kādus akadēmiskos sasniegumus, man ir svarīgi piedalīties – dziesmu un deju svētki, konkursi, bioloģijas olimpiādes, semināri, galvenais ir būt daļai no tā visa. Šobrīd par personīgo sasniegumu uzskatu to, ka cenšos uzdrīkstēties un nebūt kautrīga, jo līdz šim tas mani bieži atturēja no piedalīšanās, bet tagad esmu izlēmusi to mainīt un kļūt atvērtāka cilvēkiem un iespējām.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Es studēju bioloģiju, jo tā man patīk un interesē, bet vēl nezinu, nedz vai būšu baltais vai zaļais biologs, nedz ko tieši vēlos pētīt. Iespēju ir bezgala daudz, jāizšķiras, kas man interesē vairāk.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

​​​​​​Stipendijas iegūšana kalpo par apliecinājumu, ka esmu spējīga sevi prezentēt un būt gana pašpārliecināta, lai piesaistītu sev uzmanību kā stipendiātei. Tas man ir vēl viens sasniegums.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

​​​​​​​Mans mērķis ir būt labākajai sevis versijai un pilnveidot sevi.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

​​​​​​​Tā ir iespēja pierādīt sev, ka, jā, es arī varu! 

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

​​​​​​​Skots Hokinss "Ogļu kalna bibliotēka", jo, jā, bieži daudz kas nav līdz galam skaidrs, bet dzīve rit uz priekšu, un ir jāspēj tai sekot.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

​​​​​​"Nameja gredzens" (2018), jo vienotība, patriotisms un gudrība var uzveikt šķietamu pārspēku.
"The Giver" (2014), nosaukums, manuprāt, pasaka visu, bet jums jānoskatās, lai saprastu, kādā nozīmē to uztvert.

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

​​​​​​​​​​​​​​Kā teica Rainis: "Mainies uz augšu".