Pauls Pencis

Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs piemiņas stipendijas ieguvējs 2019./20. akad. gadā

Stipendijas pirmsākumi meklējami 1942. gadā, kad mecenāte Minna Matilde Vilhelmīne Petkevičs (1860-1943) Latvijas Universitātei (LU) testamentāri novēlēja daļu sava nama K. Barona ielā, lai no peļņas tiktu veidots stipendiju fonds LU pamatstudiju 1. kursa studentiem, latviešiem, kuri, absolvējot vidusskolu, ir mācībās un ārpusskolas aktivitātēs centīgi un talantīgi, bet ir nepietiekams materiālais nodrošinājums studijām vai tie nākuši no daudzbērnu ģimenes. M.M.V. Petkevičs paliks atmiņā kā sieviete, kura arī šodien mums atgādina par izglītības un rakstura stingrības būtisko lomu ikdienas dzīvē.


Pauls Pencis studē LU Sociālo zinātņu fakultātes bakalaura studiju programmas "Politikas zinātne'' 1. kursā. Pauls ir dzīvespriecīgs un aktīvs cilvēks, kura intereses aptver dažādas jomas, tostarp politiku, kultūru, mūziku, sportu, tehnoloģijas un citas. Viņš zinātkārs ar vēlmi iesaistīties un izmantot visas sev pieejamās iespējas, lai iepazītu jaunus cilvēkus, uzzinātu jaunus faktus un turpinātu veidot savu personību. Starp saspringto ikdienas mācību grafiku ļoti novērtē atrašanos tuvāk dabai, kā arī sportiskas aktivitātes – riteņbraukšanu, dejošanu un citas. Arī mūzikai ir liela loma gan Paula personībā, gan hobiju sarakstā, jo tieši klavierspēle ir veidojusi viņu pacietīgāku, mērķtiecīgāku un apņēmīgāku.

Iepazīsti Paulu!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Man ir grūti nosaukt kādu konkrētu talantu, bet uzskatu, ka man padodas informācijas meklēšana, analizēšana, kas ir ļoti svarīga mūsdienās. No akadēmiskajiem sasniegumiem par nozīmīgāko uzskatu pirmās pakāpes iegūšanu Zinātniski pētniecisko darbu konferencē.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Tā kā salīdzinoši nesen esmu uzsācis studijas sev interesējošajā jomā, vēl ļoti konkrētas pētnieciskās intereses man nav radusies, bet, spriežot pēc savām interesēm, vēlos savu pētniecisko darbību attīstīt un virzīt drošības jomā un ar tehnoloģijām saistītajā politikas zinātnes virzienā.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana man ir ļoti svarīga divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, tas ir manu līdzšinējo sasniegumu un darba novērtējums. Otrkārt, tā atvieglos un atbalstīs manu līdzšinējo studiju procesu, kā arī sniegs papildus motivāciju akadēmiskās izglītības iegūšanai.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Atrast savām interesēm un vēlmēm atbilstošāko vietu sabiedrībā, kur es varētu sniegt nozīmīgu ieguldījumu ar savu personību, prasmēm un zināšanām.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Manuprāt, ir svarīgi veicināt šo mecenātu un stipendiātu savstarpējo sadarbību, jo tas ir veids, kā sekmēt arī augstākās izglītības attīstību. Tāpat stipendija ļauj arī sasniegt augstākus akadēmiskos sasniegums, veltīt līdzekļus un laiku sev interesējošām pētniecības tēmām.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Lai gan Antuāna de Sent-Ekziperī grāmata "Mazais princis" ir bērnu grāmata, es uzskatu, ka tajā ir atrodamas arī vērtīgas mācības ikvienam, tāpēc iesaku šo izlasīt var pārlasīt arī pieaugušajiem.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Es ieteiktu noskatīties Deivida Gordona Grīna filmu "Stronger".

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Dzīve mums sniedz neskaitāmi daudz iespēju, kuras tikai ir jāmāk izmantot.