Lauma Lubāne

Pētera Avena labdarības fonda "Paaudze" Izcilības stipendijas ieguvēja 2019./2020. akad. gadā

Stipendija radīta 2008. gadā, pateicoties mecenāta Pētera Avena labdarības fonda "Paaudze" atbalstam, lai veicinātu Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes (BVEF) studentu tiekšanos uz izcilību kā akadēmiskajā, tā personīgajā dzīvē.


Lauma Lubāne studē LU BVEF bakalaura studiju programmas "Starptautiskā ekonomika un komercdiplomātija" 2. kursā. Šobrīd Laumai dzīves svarīgākais uzdevums ir kvalitatīvi mācīties un iegūt augstāko izglītību, taču ar universitāti viņas dzīve nebeidzas. Paralēli mācībām strādā arī restorānā, kur Lauma var uzspodrināt savas valodu prasmes, kā arī universitātē iegūto teoriju pielietot dzīvē. Brīvajā laikā patīk atpūsties, lasot grāmatas, skatoties filmas vai gluži vienkārši pastaigājoties ar suni. Tāpat patīk cienāt savējos ar pašgatavotiem gardumiem un apceļot dažādas Latvijas vietas kopā ar savu ģimeni un draugiem. Lielu prieku sagādā arī ceļošana ārpus Latvijas.

Iepazīsti Laumu!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Par savu lielāko talantu uzskatu laika plānošanas spējas, kas ļauj apzināties savas spējas un laika resursus. Tādējādi varu saplānot savu dienu un darāmos darbiņus, tā lai vienmēr paspētu visu laikā un nenāktos darbus pabeigt pēdējā naktī. Laika plānošanas spējas apguvu jau no pamatskolas, trenējoties vieglatlētikā, kur ikdienas treniņi bija jāapvieno ar mācībām, sacensībām un atpūtu.

Uzskatu, ka līdz šim nozīmīgākos panākumus esmu sasniegusi vidusskolā, veiksmīgi pārstāvot savu zinātniski pētniecisko darbu valodniecībā valsts līmenī, nokārtojot IELTS testu ļoti augstā līmenī. Un, protams, pie nozīmīgākajiem sasniegumiem tagad varu minēt arī Pētera Avena labdarības fonda “Paaudze” stipendijas iegūšanu.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Savu dzīvi vēlos saistīt ar diplomātiju, tāpēc arī pētnieciskās intereses vēlos virzīt šajā jomā. Tāpat padziļināti interesē tūrisms un viesmīlība, tāpēc arī šajās nozarēs būtu interesanti veikt kādu pētījumu.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana ir ļāvusi man pārliecināties par saviem spēkiem un intelektuālajām dotībām nozarē, ko esmu izvēlējusies. Man stipendija kalpo kā pamudinājums arī turpmāk neatlaidīgi mācīties, attīstīties, uzlabot sevi.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Atrast sevi un dzīvot tā, lai neko nenožēlotu! Manuprāt, sevis atrašana un izzināšana ir neticami laikietilpīgs un sarežģīts, bet svarīgs process, lai varētu dzīvot harmoniski. Diemžēl lielākā daļa cilvēku sevis izzināšanu ir atstājuši otrajā plānā, pievēršoties ikdienas dzīvei. Es vēlos atrast sevi, lai varētu darīt to, kas patīk, tāpēc nebaidos izmēģināt ko jaunu, atzīstu savas kļūdas un cenšos dzīvot tā, lai par visu izdarīto būtu prieks un lepnums.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Rakstniece Nora Robertsa (Nora Roberts) ir teikusi: "If you don't ask, the answer is always no." (Ja nejautāsi, atbilde vienmēr būs "nē".) To es paturēju prātā, kad kursabiedri un ģimene iedrošināja man pieteikties stipendijai. Par spīti tam, ka pati neticēju saviem spēkiem, ar ģimenes un draugu palīdzību un iedrošinājumiem es esmu dabūjusi stipendiju! Arī citiem studentiem, kas šaubās par sevi, ieteiktu pārvarēt sevi, pieteikties, jo stipendija ir ne tikai finansiāls atbalsts, bet arī apliecinājums un atzinība par studenta spējām un panākumiem.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Ja gribas, ko nopietnāku, ieteiktu izlasīt zviedru pētnieka Hansa Roslinga (Hans Rosling) grāmatu "Factfulness". Pēc grāmatas izlasīšanas tiešām sāku uztvert informāciju un datus citādāk. No daiļliteratūras ieteiktu izlasīt Bila Braudera (Bill Browder) grāmatu "Sarkanais brīdinājums: Kā es kļuvu par Putina ienaidnieku Nr. 1" ("Red Notice: How I Became Putin's No.1 Enemy"). Lasot grāmatu, liekas, ka stāsts ir neticams fantāzijas domu lidojums, taču īstenībā tas ir balstīts uz patiesiem notikumiem, kas vēsta par to, kā viens cilvēks var mainīt pasauli. Ja tomēr vairāk saista fantāzija, ieteiktu, izlasīt (nevis noskatīties!) Dž. Tolkīna "Hobita" un "Gredzenu pavēlnieka"  grāmatas, kas uzbur neticami skaistu un piedzīvojumiem pilnu pasauli.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Noteikti ieteiktu paskatīties Eiropas kino, piemēram, filmu  "Pianists" ("The Pianist"), kas vēsta par poļu ebreja pianista un komponista Vladislava Špīlmana dzīvi pēc holokausta. Uzskatu, ka Eiropas kino ir ļoti spēcīgs, bieži vien pat drūms, tumšs un mistisks, taču tas liek domāt par pašu dzīvi, pārdomāt un varbūt vairāk novērtēt to. 

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

"The mystery of human existence lies not just in staying alive, but in finding something to live for." (Fyodor Dostoyevsky)