Liene Ekša

Ramānu ģimenes stipendijas Speciālās izglītības skolotājiem ieguvēja 2019./2020. akad. gadā

Stipendija radīta 2015. gadā, pateicoties Amerikas latvieša, "Friends of the University of Latvia" valdes locekļa Andra Ramāna un Bettijas Ramāns gādībai, tā rūpējoties un atbalstot tos uzņēmīgākos Latvijas Universitātes (LU) studentus, kuri studē Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē (PPMF), un kļūs par Speciālās izglītības skolotājiem.


Liene Ekša studē LU PPMF profesionālās bakalaura studiju programmas "Skolotājs" apakšprogrammas "Speciālās izglītības skolotājs / Skolotājs-logopēds" 5. kursā. Liene Ramānu ģimenes atbalstu saņēma arī 2018./2019. akad. gadā. Ikdienā viņa ir sieva, mamma, draudzene, kolēģe. Pati sevi raksturo kā personu ar augstu atbildības sajūtu, Lienei ir svarīga struktūra un kārtība, īpaši darbā. Ikdienas darbs saistīts ar speciālo, iekļaujošo izglītību. Viņai ir svarīgi, lai iesāktais tiktu pabeigts un izdarīts nevainojami. Uzstāda sev mērķi – to sasniedz. Lienei ir svarīgi sasniegt mērķus, jo viņa ir neatlaidīga un pie pirmajām grūtībām nepadosies. Ārpus darba un studijām viņai patīk aktīvā atpūta, patīk "būt kustībā".  Kā saka viņas draugi, ģimene – Lienei vienmēr var uzticēties, viņai ir draudzīga. Nekad nav patikuši strīdi, nesaskaņas, līdz ar to  no tā dzīvē izvairās.

Iepazīsti Lieni!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Par saviem talantiem grūti teikt, savā ziņā esmu radoša persona, spēju no nekā izdomāt kaut ko. Mans augstākais sasniegums, ka esmu tik tālu tikusi, ka man ir izdevies mans iecerētais un esmu to paveikusi ar saviem spēkiem.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Mani interesē viss, kas ir savādāks, tas, ko citi vēl mēģina pieņemt, es jau esmu soli priekšā. Arī runājot par cilvēkiem ar speciālām vajadzībām, mūsu sabiedrībai vēl liels ceļš ejams. Arī šobrīd, rakstot diplomdarbu, pētu dzirdes traucējumus, to cēloņus, veidus un to, kā cilvēks ar traucējumiem var pilnvērtīgi iekļauties sabiedrībā.  

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendiju iegūstu jau otro gadu. Tas man ir liels nopelns, tas man vēl vairāk liek noticēt, ka es varu daudz, ļoti daudz. Man ir vairāk jātic sev, es augstu novērtēju stipendijas iegūšanu, ceru, ka ne tikai es, bet arī stipendiju mecenāts un Latvijas Universitāte lepojas ar mani. 

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Man dzīvē vēl tāls ceļš ejams un jāsniedz vēl ārkārtīgi daudz. Šobrīd vēl pat neesmu pusē. Runājot par izglītību, priekšā vēl maģistra studijas ar augstiem sasniegumiem. Viens no mērķiem ir atbilstoša atbalsta sniegšana cilvēkiem, kuriem ir kādi traucējumi, vai kuri kādā veidā jūtas sabiedrībā nepieņemti, jo šiem cilvēkiem atbalsta trūkst visvairāk. Mērķu vēl ir daudz, galvenais ir nepadoties, un es jūtu, ka tos sasniegšu.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Stipendija ir lieliska iespēja, kā pierādīt savas spējas, sasniegumus, kā arī lielisks atbalsts. Stipendija ļauj noticēt sev, nevajag baidīties un justies nepārliecinātam, tas ir ikviena spēkos, galvenais ir ticēt, darīt! 

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Tā kā šobrīd rakstu diplomdarbu, man pašai sanāk lasīt zinātnisko literatūru savas profesijas ietvaros. Bet vispār ar grāmatām man ir interesanti, vismaz reizi 3 mēnešos mēdzu iegriezties kādā grāmatnīcā un ik reizi ir kāda grāmata, kas kaut kādā veidā mani uzrunā, nopērku, un mājās saprotu, ka neesmu kļūdījusies, grāmata radīta man. Pati nesaprotu, kā man tas sanāk, bet es novēlu, lai tā būtu ikvienam, – ieraudzīji, nopirki – "Jā! Ir mans!". Vasarā izlasīju Annas Starobiņecas darbu "Paskaties uz viņu", stāsts par dzīves netaisnību, ar kuru varam saskarties ikviens, visvairāk tad, kad par to nedomājam. Autores darbs, kas tapis no savas dzīves pieredzes, to smalki aprakstot. Šādi darbi parasti liek pārdomāt to, ka patiesībā jau nav tik traki, kā liekas. 

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Godīgi sakot, šogad vēl nesanāca noskatīties filmu, pēc kuras skatīšanās emocijas būtu "WOW", filma ,pēc kuras uzmetas zosāda... Jā, mani tā var aizraut filmas. Es ļoti un ar nepacietību gaidu filmu "Dvēseļu putenis", to iesaku ikvienam, ticu, ka šī filma būs "Wow", man patīk tāda veida filmas. Šādas filmas maina skatījumu uz dzīvi, un palīdz izkāpt no komforta zonas, kurā cilvēki "iesēdušies".

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis? 

Dari to, kas Tevi dara laimīgu! Nesteidzies un neskrien dzīvei pa priekšu! Nenožēlo, ja, kaut ko darot, juties laimīgs, tā nav kļūda, tas bija vajadzīgs!