Toms Čudars

Salaspils novada pašvaldības stipedijas ieguvējs kopš 2017./2018. akad. gadā

Stipendija radīta 2013. gadā ar Salaspils novada pašvaldības gādību, tā rūpējoties par spožāku novada jauniešu nākotni un augstākās izglītības iegūšanas iespējām, kā arī spēcinot piederību savam novadam un Latvijai.


Toms Čudars studē Rīgas Tehniskās Universitātes Arhitektūras fakultātes 3. kursā. Toms stipendiju saņem trešo gadu pēc kārtas. Viņam ir daudz vaļasprieku, kuriem nekad nepietiek laika skolas dēļ, taču, kad atrodas brīvs brīdis, tad Toms labprāt nodarbojas ar peldēšanu un spēlē klavieres. Savā ziņā, profesija, ko viņš ir izvēlējies, pašam ir kā vaļasprieks, jo tā ietver daudzas eksaktas un kreatīvas lietas. Viņam ļoti patīk ģenerēt jaunas idejas, dizainus, skicēt un modelēt. Ja to dara ar prieku, tad skolas darbs vairāk ir nevis depresīvs un nogurdinošs, bet gan tāds kā psihologa apmeklējums, kur var apkopot savas domas, nomierināties, gleznojot, zīmējot, modelējot. Ikdienā Toma dzīve pārsvarā sastāv no skolas, jo arhitektūras studentiem mācību apjoms ir lielāks nekā citās fakultātēs, līdz ar to nepieciešams agri celties un vēlu iet gulēt. Paralēli studijām viņš nodarbojas ar peldēšanu, kā arī cenšas savas iegūtās zināšanas pielietot praktiski – strādā arhitektu birojā. Kā jau visiem arhitektūras studentiem, studijas ne tikai iemāca, kā pareizi saplānot savu laiku, bet arī runāt auditorijas priekšā, diskutēt, pastāvēt par savu viedokli, aizstāvēt savas idejas, iemāca sastrādāties komandā, attīsta kreativitāti. Kopš studiju sākuma, pašaprāt, kļuvis pilnīgi par citu cilvēku. Universitātes dzīve ne tikai ir izmainījusi Toma domāšanu, bet arī pavērusi skatu uz lietām uz dzīvi pilnīgi no citas perspektīvas.  

Iepazīsti Tomu!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Mans lielākais talants ir spēja viegli kontaktēties ar cilvēkiem. Ikdienā projektējot ēkas, ir daudz jāveic pētījumi un daudz jālasa literatūra. Ir jāizprot, ko cilvēki konkrētajā ēkā darīs, kā darīs utt. Līdz ar to šī profesija man ir likusi izzināt visdažādākās nozares, kas arī privātajā dzīvē palīdz viegli uzturēt sarunu, jo spēj sarunāties praktiski par jebkuru tēmu un veidot daudz jaunus kontaktus. Mani lielākie sasniegumi pēdējā laikā ir dažādu semināru un kursu apmeklēšana, kas paplašina manu zināšanu loku.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Viss studiju process ir viens liels pētījums. Taisot katru projektu, ir jāveic pētījumi par konkrēto ēku funkcijām, par konstrukcijām, materiāliem, par cilvēku un transportlīdzekļu kustību, par dizainu, par interjera un eksterjera dizaina principiem un citām lietām, bet pēc tam šo visu iegūto informāciju jāspēj salikt vienā ēkā. Arhitekta galvenais uzdevums ir darīt visu iespējamo, lai projekts atbilstu ne tikai projekta prasībām, bet lai cilvēks, atrodoties gan ēkā, gan pie tās, justos ērti, turklāt ēka viegli integrētos konkrētajā lokācijā.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana man nozīmē daudz. Studiju procesā man ir lieli izdevumi dažādu maketu taisīšanai, gleznošanai, zīmēšanai, projektu printēšanai, kas nav lēts prieks, kā arī stipendija man ļoti palīdz vieglāk plānot savas finanses.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Sekot savam aicinājumam un ar savām zināšanām, kuras būšu ieguvis universitātē, nākotnē uzlabot gan Latvijas kultūrtelpu, gan dot ieguldījumu Latvijas arhitektūrā un iedzīvotāju dzīves līmeņa celšanā.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Noteikti iesaku pieteikties, jo mēģināts nav zaudēts, kā arī, stipendija ir regulārs ienākumu avots, kas palīdzēs iesākt un turpināt savas studiju gaitas un vieglāk iekārtoties pieaugušo dzīvē.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Tagad favorīte ir Aleksandra Grīna romāns “Dvēseļu putenis”, ko pašlaik lasu. Lai arī šī grāmata ir par kara tēmu, tomēr mums katram vajadzētu apzināties savas tautas pagātni, savas saknes, kā arī spēt novērtēt to, ko mūsu senči ir darījuši, lai mēs šodien varētu dzīvot mierā un brīvībā. Lai mēs ar atdevi šodien turpinātu būvēt savu valsti un atstāt to vēl labāku un skaistāku nākamajām paaudzēm.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Katram ir sava gaume. Man personīgi atmiņā ir iespiedusies “Bohemian Rhapsody”.

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Vienmēr domā tikai pozitīvi, un, lai kas arī notiktu, uztver visu vieglāk, jo kāpēc gan sarežģīt dzīvi vēl vairāk?