Rihards Saksis

Bioinformātikas izcilības stipendijas ieguvējs 2020./2021. akad. gadā.

 

Iepazīsti Rihardu! 

1.Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Lielākais talants varētu būt nezaudēt zinātkāri ne tikai par to kā vienkārši atrisināt problēmu, bet arī par to kā šo problēmu atrisināt pēc iespējas labāk un no dažādiem rakursiem.

Bioinformātikas izcilības stipendijas saņemšana 2019/2020 akadēmiskajā gadā noteikti ir mans līdz šim nozīmīgākais sasniegums. Tas bija apliecinājums tam, ka līdz šīm ieguldītais darbs studiju procesā nav bijis veltīgs, kā arī tam, ka Latvijā ir cilvēki, kuri gatavi un spējīgi atbalstīt jaunos zinātniekus un šo nozari, par ko es esmu ļoti pateicīgs.

2.Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?
Turpināt pētīt hipofīzes adenomas audzēju, izmantojot otrās paaudzes sekvencēšanas tehnoloģijas, gan vēl pašreizējo maģistra studiju laikā, gan arī pēc tam doktorantūrā. Tāpat manās interesēs ir palīdzēt saviem kolēģiem Latvijas Biomedicīnas studiju centrā, veicot dažāda veida analīzes, izstrādājot efektīvas darba plūsmas, un veidojot analīžu protokolus, lai ar tām varētu iepazīties un tās veikt arī citi pētnieki, kuri ikdienā vairāk laiku pavada tieši “slapjajā” laboratorijā.

3.Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?
Atstāt paliekošu ietekmi ne tikai uz Bioloģijas nozari Latvijā, bet uz zinātnes nozari kā tādu.

4.Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?
Grūti izdomāt iemeslu, lai ieteiktu nepietiekties. Sliktākajā gadījumā saņemsi godīgu devu paškritikas, jo sapratīsi vai tavas zināšanas un līdzšinējie sasniegumi ir pielīdzināmi citiem talantīgākajiem, smagi strādājošajiem Latvijas Universitātes studentiem. Labākajā gadījumā saņemsi iepriekš minēto un arī mecenāta stipendiju, kura tev palīdzēs kā akadēmiskajā, tā personīgajā dzīvē.

5.Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?
Džordžs Orvels “1984”.

6.Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?
“Elpojiet dziļi” (1967).

7.Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Don't stop when you`re tired, stop when you`re done.