Simona Granta

Galenieku ģimenes stipendijas ieguvēja 2020./2021. akad. gadā. 

 

Iepazīsti Simonu!

1.Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Talants, manuprāt, ir ļoti subjektīvs jēdziens. Teiktu, ka mana lielākā prasme ir spēt apzināties, ka, jo vairāk tu zini, jo vairāk tu saproti, ka neko nezini, kā arī novērtēt savas spējas un nemitīgi tiekties uz sevis pilnveidošanu. Jau vidusskolā izstrādāju vairākus zinātniski pētnieciskos darbus, izcīnīju vietas olimpiādēs un galu galā saņēmu Ministru prezidenta Atzinības rakstu. Tagad šķiet, ka nozīmīgs ir ik katrs solis, ko speru studentijas dzīvē. Esmu bijusi vairāku apjomīgu projektu galvenā organizatore, kā arī dalībniece dažādos hakatonos, bootcampos, nodarbību ciklos un semināros. Pavisam nesen piedalījos ar komandu „NASA Space Apps Challenge Ventspils”, kurā izcīnījām simpātijas balvu ar savu jaunizveidoto telefona aplikāciju. Teorētiski jau katru darbu, ko esi paveicis, tu vari uzskatīt par sasniegumu, ja tas ir solis tuvāk kādam lielam mērķim.

 

2.Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Degu iesaistīties tieši zinātnes virzienos, kas skar primāri kosmoloģiju (jaunākās tehnoloģijas, raķešu industriju u.tml.) un hobiju līmenī arī astronomiju. Vidusskolā piedalījos valsts astronomijas olimpiādē, savukārt 2. kursā RTU ar starpdisciplināru komandu piedalījos bezpilota raķetes būvē. Tā kā Latvijā neviens no šiem virzieniem nav īpaši attīstīts, tad pagaidām sliecos uz padziļinātāku pētniecību tieši aviācijas industrijā, kas skar pasažieru un bezpilota, piemēram, dronu, lidaparātus. Skatoties uz automobiļu industriju, arvien lielāku vietu tirgū ieņem tieši elektroautomobiļi. Tieši tādā pašā virzienā interesējos arī par aviācijas nozari – elektrolidmašīnu inovācijas un pēc iespējas videi draudzīgāki gaisa kuģi.

 

3.Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Dzīves laikā ar saviem darbiem radīt reālu pienesumu sabiedrībai plašākā mērogā. Uzskatu, ka darbi viennozīmīgi runā skaļāk par vārdiem. Mans virsmērķis ir radīt kādu inovatīvu biznesa ideju vai strādāt un attīstīt kādu tehnoloģiju, kas noteiktai cilvēku grupai var uzlabo un pilnveidot dzīves kvalitāti. Vēlos, lai mans izdarītais darbs nestu reālu labumu un cilvēki mani atcerētos tieši ar šiem panākumiem. Reizē mans virsmērķis ir saistīts ar „to-do listes” izpildīšanu, laimes atrašanu kā sprīdītim un ik sekundes izbaudīšanu no dzīves, pasaules apceļošanu un kultūru iepazīšanu, lai vecumdienās es nevarētu sūdzēties, ka kaut ko neesmu paspējusi izdarīt.
 

4.Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Stipendija, manuprāt, ir milzīgs atbalsta mehānisms savu mērķu īstenošanā. Tas ir tik ļoti nepieciešamais finansiālais atbalsts studentam. Man stipendijas iegūšana asociējas ar atbildību pret sevi un tiem, kuri tevi ir ticējuši, to piešķirot. Tāpēc tā viennozīmīgi ir papildus motivācija, izdarīt visu pēc iespējas labāk. Katram pašam ir savi iemesli, kāpēc  pieteikties stipendijai, bet, lai kādi tie arī būtu, tie noteikti ir savā veidā cēli un virzīti uz izcilību un inteliģenci. 
 

5.Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Vēl banālāku atbildi uz šo jautājumu nav iespējams izvēlēties, bet, es ieteiktu izlasīt Paulu Koelju „Alķīmiķis” vai Antuans de Sent-Ekziperī „Mazais princis”. Manuprāt, šīs ir tās grāmatas, kuras tu vari lasīt vairākkārt un katru reizi nonāksi pie cita secinājuma, atsaucoties uz posmu, kurā šobrīd esi dzīvē.

 

6.Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Cik nu sanāk laika skatīties kinofilmas, parasti skatos ļoti dažādus žanrus. Tomēr, ja man jāiesaka kaut kas konkrēts, tad ieteiktu noskatīties kādu iedvesmojošu filmu, kas balstīta uz patiesiem notikumiem, piemēram, „Ford v Ferrari” vai „Bohemian Rhapsody”. Šādas filmas man personīgi liek novērtēt to, kur es esmu, bieži paskatīties uz sevi no citas prizmas, galu galā motivējot sasniegt arvien augstākas virsotnes.

 

7.Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Tādi ir divi: „Veritas, Anoris, Amare” un „Citius, Altius, Fortius”.