Elizabete Laiviņa

Kristapa Morberga stipendijas ieguvēja 2020./2021. akad. gadā.

 

Iepazīsti Elizabeti!

1.Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Manuprāt, talants ir vārds, ko piedēvējam parādībai, kur novērojami 99% smaga darba un 1% īpašu dotību. Nedomāju, ka man ir kāds īpašs talants, taču man ir tieksme atrast jaunus izaicinājumus un tiekties uz neatklātām virsotnēm.

Līdz ar to es katru dienu mēģinu izdarīt maksimāli labāko, ko spēju, lai nokļūtu soli tuvāk saviem mērķiem. Mani lielākie sasniegumi ir ikdienas darba un neatlaidības rezultāts, taču neapstājos pie sasniegtā – jo tie ir tikai pieturas punkti un atgādinājums, ka ar smagu darbu un centību iespējams panākt iecerēto. Jāpiemin, ka prasme gudri saplānot laiku, man ļoti palīdz ikdienā paspēt aptvert dažādas jomas un pilnveidot sevi katrā no tām. 

2.Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Pašlaik jau trešo gadu strādāju Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā Aijas Linē vadītajā vēža pētniecības grupā. Visaktīvāk strādāju projektā, kas sevī ietver diagnostiskā testa izstrādi ar krūts vēzi saistīto gēnu mutāciju noteikšanai, uz ko balstoties, varētu piemeklēt konkrētajam pacientam piemērotāko ārstēšanas metodi, par ko arī rakstu savu bakalaura darbu. Skatoties nākotnē, es kādreiz vēlētos darboties pētniecībā, kas fokusējas uz ilgdzīvotību un “biohacking”, jo ļoti interesējos par to, kā mūsu ikdienas dzīvesstila paradumi iespaido organismu, un kādas sekas atstāj uz novecošanu. 

3.Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Lai vai ko es darītu, gribu to darīt ar pilnu atdevi, lai vienmēr atklāti varu apgalvot, ka ik dienu cenšos būt arvien labāka sevis versija. Man ir būtiski ar savu darbu sniegt ieguldījumu nākamo paaudžu attīstībā, pasaules mēroga problēmu risināšanā un cilvēces uzlabošanā kopumā, cerībā, ka manis paveiktais atstātu nospiedumus laika smiltīs. Viennozīmīgi ikdienā vēlos būt vesela, spēcīga un kāpt pāri savu spēju robežai gan fiziski, gan garīgi. Un nodzīvot pilnvērtīgi, spilgti, spēcīgi un laimīgi līdz pat 120 gadu vecumam būtu pavisam lieliski. 

4.Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Pieteikšanās stipendijai ir process, kurā pats paraugies uz sevi. Lai uzrakstītu motivācijas vēstuli, CV un eseju, mazliet jāpaskatās uz sevi tādā kā spogulī. Kas ir izdarīts, kas vēl sasniedzams, kas ir izdevies, no kā var mācīties? Ir vērtīgi sev uzdot šos jautājumus, lai atkal no jauna noregulētu savu iekšējo GPS, un varētu turpināt ceļu uz tālākiem mērķiem. Pieteikšanās process ir lielisks treniņš, kura laikā izkāpt no komforta zonas un reāli novērtēt sevi. 

5.Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Jordan B. Peterson “12 Rules for Life”

6.Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

“ Rocky” 

7.Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

“Saikne starp gribu un varu – ticu un daru!”