Matīss Čudars

Salaspils novada pašvaldības stipendijas ieguvējs 2020./2021. akad. gadā

Stipendija radīta 2013. gadā ar Salaspils novada pašvaldības gādību, tā rūpējoties par spožāku novada jauniešu nākotni un augstākās izglītības iegūšanas iespējām, kā arī spēcinot piederību savam novadam un Latvijai.


Matīss Čudars studē Rīgas Tehniskajā universitātes Datorzinātnes un informācijas tehnoloģiju fakultātes bakalaura studiju programmas "Intelektuālās robotizētās sistēmas" 1. kursā. Matīss uzskata, ka ir ļoti daudzpusīgs cilvēks. Viņam ļoti patīk elektronika, tai skaitā programmēšana, aktīvi nodarbojas ar sportu – vieglatlētika (viņš ir šķēpmetējs) -, dejo tautas dejas, makšķerē, kā arī patīk apmeklēt teātra izrādes. Matīss ir ļoti mērķtiecīgs, vienmēr iesākto paveic līdz galam, kā arī nebaidās no grūtībām, jo zina, ka smags darbs atmaksājas un tam seko gandarījuma sajūta.

Iepazīsti Matīsu!

  • Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Uzskatu, ka man labi padodas matemātika un fizika. Tiku arī izvirzīts uz valsts zinātniski pētniecisko darbu prezentēšanu. Aktīvi nodarbojos ar šķēpmešanu, kā arī šajā disciplīnā ir bijuši augsti sasniegumi valsts līmenī.

  • Kādas ir tavas pētnieciskās intereses?

Esmu izstrādājis zinātniski pētniecisko darbu par tēmu “Litija jonu akumulatora izlāde dažādos termiskos apstākļos”. Nākotni vēlos saistīt ar programmēšanu un mākslīgo intelektu, tāpēc nākamā pētniecības tēma varētu būt šajā jomā.

  • Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Esmu ļoti priecīgs, ka ieguvu stipendiju. Tā būs liels atbalsts studiju laikā. Atskatoties atpakaļ uz visu paveikto, varu teikt, ka esmu labi pastrādājis, taču, skatoties uz priekšu, varu teikt, ka ir vēl tāls zinību ceļš priekšā.

  • Kāda ir tavs dzīves misija, sūtība?

Darīt to,  kas man patīk, un ar saviem darbiem iedvesmot citus cilvēkus.

  • Kāpēc tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Šī ir lieliska iespēja sevi pierādīt. Ja arī neizdodas, mēģināts nav zaudēts.

  • Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

David J. Schwartz “The Magic of Thinking Big”.

  • Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

“The Social Network” ir filma par Marku Zakerbergu. Tajā tiek stāstīts par to,  kā viņš savos jaunības gados nonāca pie fantastiskās idejas par Facebook.

  • Kāds ir tavs dzīves sauklis/?

Nav varavīksnes bez lietus.