Edgars Liepa

Edgars Liepa ir LU Datorikas fakultātes students, kurš 2021./2022. akad. gadā saņem izcilības stupendiju bioinformātikā.

Iepazīsti Edgaru!

Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Es lepojos ar savu pavadīto laiko un paveikto strādājot LUMII reālā laika sistēmu laboratorijā. Šeit man ir bijusi iespēja, netikai mācīties un augt kā IT speciālistam, bet arī strādāt pie interesantiem un inovatīviem projektiem. Kā piemēram, varēju iesaistīties audio standarta AES70 radīšanas procesā par ko arī rakstīju bakalaura darbu. Es sevi vispār neredzu kā talantīgu. Nav vēl bijis kaut kas tāds, kas man būtu padevies bez piepūles vai spētu ātri atrisināt. Brīžiem tas  šķiet pat mazliet nomācoši, tāču vairāk darot jaunas lietas saprotu, ka ir iespējams apgūt jeb ko, ja tajā iegulda laiku un neatlaidību. Tā var būt arī ir tā mana nozīmīgākā īpašība, ka nepadodos un ar mani var rēķināties. Stabilitāte tajā ko daru.

Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Šobrīd visaktuālākā ir bioinformātika, genomika, ģenētika, molekulārā bioloģija. Nākot no tikai datorzinātņu studijām, daudzi biloģiskie procesi liekas pārsteidzoši un ir liels darb priekšā, lai atklātu to nozīmi. Vēlos tos pētīt un saprast, kā ar datoru palīdzību tos aprakstīt un izskaidrot. Līdz šim esmu vairāk darbojies ar audio inženieriju un signāl apstrādi. Kas man ir bijis ļoti interesanti, jo pats spēlēju mūziku un patīk radīt dažādas skaņas, taču tagad tam jau redzu plašāku pielietojumu ārpus mūzikas radīšanas. Viena no nozīmīgām manām interesēm ir kiberdrošība un kriptogrāfija. Laikā kad esam savienotāki kā jebkad ir svarīgi, lai mums būtu kontrole pār savu radīto informāciju interneta vidē. Šobrīd tā tiek pārdota un maipulēta bez mūsu ziņas, taču ceru, ka ar nākotnes tehnoloģijām, spēsim ļaut cilvēkam pašam būt atbildīgam par to, kas notiek ar viņu datiem.

Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Neņemt sevi pārāk nopietni, taču darīt sarežģītas un interesantas lietas. Realitāte ir nebeidzamas sarežģītības pilna. Vēlos kaut niecīgu daļu no nezināmā izskaidrot. Ne tikai atklāšanas pēc, bet arī lai to varētu pielietot cilvēkiem nozīmīgā un lietderīgā veidā.

Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Stipendija ir papildus līdzekļi tam, lai nodrišinātu sevi ar nepieciešamo studijām un petnīcības veikšanai. Piemēram, mācību līdzekļu iegādei, dažādu rīku un programmatūras nodrošināšanai. Iespēja piedalīties dažādos maksas pasākumos. Kā arī samazināt finansiālo slogu, lai varētu veltīt vairāk laika mācībām, petniecībai. Stipendija, vismaz man, ir kā papildus motivators, lai iesaistītos zinātnē pēc iespējas ātrāk, un prasas no sevis zināmu atbildību pret mācībām. Jo tu zini, ka kāds ir izvēlējies ieguldīt tevī līdzekļus un, protams, sagaida kādus rezultātus no tā.

Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Šī gada nobela prēmijas ieguvēja Roger Penrose grāmatu "The Road to Reality: A Complete Guide to the Laws of the Universe"

"Mazais princis" Antuāns de Sent-Ekziperī

Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

"Cheech & Chong's Up in Smoke"

"The Midnight Gospel"

''The Matrix''

Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Čillo, vecīt!

Ceļā uz izcilību!