Laura Ansone

Laura Ansone ir LU Bioloģijas fakultātes studente, kura 2021./2022. akad. gadā saņem stipendiju "Mikrotīkls".

Iepazīsti Lauru!

 

Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?  

Mans lielākais talans – turpināt darīt, pat tad, kadi ir ļoti grūti un trūkst ticības saviem spēkiem. Zinātne ir izaicinoša, tās pamatā ir visu laiku uzdot jautājumus un meklēt atbildes, un nākas arī uzdot jautājumus par visām iespējamām lietām, kur varbūt esmu pieļāvusi kļūdu, kur kaut kas instrumentā nogājis greizi, vai ir izvēlēta optimalākā datu analīzes metode? Tik paškritiskam cilvēkam kā man, dažreiz liekas, ka visi citi uz šiem jautājumiem atbild pareizāk un pārliecinošāk. Bet par spīti visam, es turpinu darīt. Turpinu meklēt atbildes, analizēt datus, aprakstīt kopsakarības. Par lielāko sasniegumu uzskatu savu kolēģu zinātnieku uzticību man un ticību maniem spēkiem, pienesumam pētniecībā. Otrs lielākais sasniegums ir jaunas metodes - metabolomikas - ieviešana Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā. Lai gan instrumentālā analīze ar šķidruma hromotagorāfijas – masspektometrijas instrumentu notiek citā institūtā, bija ļoti nozīmīgi veikt eksperimentu tieši no paraugiem, kas izolēti no īstiem cilvēkiem (ne vides vai šūnu kultūram). Iegūtie metabolomikas rezultāti COVID-19 pacientos arī ir rezultējušies zinātniskā publikācijā, kas ikvienam zinātniekam, īpaši karjeras sākumposmā, ir nozīmīgs sasniegums. 

Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?  

Lielāku brīvību. Papildus finansiālie resursi dod iespēju būt brīvākai gan dažādu profesionālu apmācību izvēlē, kuras bieži vien ir maksas, gan dažādu datorprogrammu (piemēram, attēlrediģēšanai, intuitīviem grafiksā dizaina instrumentiem, utt.) un arī elektrotehnikas iegādei (jaudīgāks dators, telefons, utt). Šie visi aspekti ir ļoti svarīgi un stipendijas iegūšana nozīmē, ka varu izvēlēties piemērotāko savām vajdzībām, izvairoties no kompromisiem uz kvalitāti un kādām liekām birokrātiskām darbībām atbalsta iegūšanai, kad man pašai nepietiek. Papildus tam, stipendija dod arī  lielāku brīvību efektīvākai atpūtai, kas ir ļoti svarīgi – atpūtas brīžos neuztraukties par katra eiro taupīšanu, bet pilnvērtīgi nodoties tam, ko daru, būt elastīgakai dažādās situācijas.  

Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?  

Palīdzēt citiem cilvēkiem ar savu darbu un personību, kas ir atklāta un drosmīga, pieņemt pareizos lēmumus arī tad, kad tie ir grūti. Manuprāt, pat ja viss ir iepriekš izlemts, vienalga katru brīdi jārīkojas tā, it kā viss būtu atkarīgs no Tevis paša. 

Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?  

Pilnībā visiem iesaku Yuval Noah Harrari grāmatu Sapiens: A brief history of Humankind, tieši biologiem iesaku Hope Jahren grāmatu Lab Girl (lieliska grāmata par sarežgīto, bet aizraujošo zinātnieka dzīvi un draudzības nozīmīgumu). Ģeniāla ir latviešu zinātnieka Edgara Imanta Siliņa gramata ''Lielo patiesību meklējumi'' (šī ir jālasa lēnām, jo ļoti koncentrēta informācija, dienā var tikai vienu eseju sagremot). Šobrīd lasu James Gleick Chaos: Making a New Science, haosa terorija ir revolucionāra no fizikas, līdz bioloģijai, līdz pat socioloģijai. Divi citāti no šīs grāmatas “Of all the possible pathways of disorder, nature favors just a few” un “to call the study of chaos “nonlinear science” was like calling zoology “the study of non elephant animals.” 

Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?  

The Social Dilemma – laba filma, lai pārdomātu savas attiecības ar sociālajiem tīkliem.  La Planète sauvage, 1973. gada multfilma pieaugušajiem, skaista un sirreāla zinātnes filozofija. 

Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai? 

Ikvienam ir svarīga un vajadzīga atzinība, un stipendija tādu sniedz – gan morals, gan finansiāls novērtējums. Bet pats pieteikšanās process dod iespēju reflektēt par līdz šim sasniegto, saprast cik daudz tomēr ir izdarīts, izvērtēt savas stiprās un vājās puses.  

Kāds ir tavs dzīves sauklis? 

Man nav tāds darba sauklis ar ko soļoju eksperimentos vai moto, ko saku sev skatoties spogulī, bet gadiem ejot šie divi citāti palīdz pie šaubu brīžiem un lēmumu pieņemšanas: 

“Waste no more time arguing what a good man should be. Be one.” Marcus Aurelius 

“Hard choices, easy life. Easy choices, hard life.”  Jerzy Gregorek