Nikolīna Lote Rūtenberga ir LU Medicīnas fakultātes 1. kursa bakaluru studiju studente, kura 2021./2022. akad. gadā iegūst stipendiju "Ceļamaize Arčers". 

Iepazīsti Nikolīnu!

Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?     

Es nekad neapstājos - labprāt daudz rakstu, iesaistos, braucu, izsakos, runāju un sadarbojos. Tieši mana tieksme redzēt savu izaugsmi mani dzen uz priekšu, jo esmu uzstādījusi mērķus, kuriem nevaru iedomāties, ka netiektos pretī. Augstākās virsotnes, ko esmu sasniegusi līdz šim, ir ASV Valsts departamenta stipendija “Future Leaders Exchange” apmaiņas gadam Minesotā, uzstāšanās ASV Kapitolija preses konferencē un tā neapstādināmā tieksme pēc šī milzu atspēriena punkta doties uz priekšu. 

Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?    

Stipendija “Ceļamaize” šķiet kā zīme - esmu uzstādījusi savam jaunajam studiju ceļam pareizo virzienu! Ar lielu pietāti pievienojos Latvijas Universitātes fonda saimei, ar kuru priecāšos darboties vienotā misijā. Stipendija man sniegs iespēju apvienot medicīnas studijas ar iesaisti projektos, lai es spētu turpināt attīstīt vidusskolas laikā iesākto saistībā ar brīvprātīgās darbības attīstību un interesēm pētniecības nozarē biomateriālu un neonatoloģijas lauciņos. 

Kāda ir tava dzīves misija, sūtība? 

Glābt neaizsargātākās dzīves cikla daļas cilvēkus - jaundzimušos. Cītīgi mācīties, attīstīties, teikt “jā!” visām pilnveidošanās iespējām, lai pēc gadiem dzirdētu kaut vienu cilvēku pasakām, ka es izglābu viņa bērnu, viņa ģimeni. 

Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?   

Balstoties uz pēdējā laikā lasīto literatūru, ieteiktu ikvienam pa/iz-lasīt kanādiešu psihologa Džordana Petersona (Jordan Peterson) “12 Rules for Life”, kur autors izurbj ikvienam dzirdētus notikumus un piedzīvotas domas, atrodot aiz tām sākumā nesaskatītu, nesaistītu gudrību. Protams, grāmatu plauktā derētu būt arī Džordža Orvela (George Orwell) “1984” - absolūta klasika, taču pamatoti. 

Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?   

Minēšu 3 kardināli atšķirīgas, taču, lūk: 1) “12 Angry Men” par cīņu par vienprātīgu tiesas spriedumu ASV; 2) svaigo Jaunā Rīgas teātra daudzsēriju mākslas filmu “Aģentūra” 10 augstas raudzes mūsdienu latviešu kino vakariem; 3) un ne gluži kinofilma, bet tomēr - Mārtiņa Ķibilda veidoto raidījumu ciklu “Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi”.  

Kāds ir tavs dzīves sauklis?   

Viss, kas mūs nesalauž, padara mūs stiprākus.