Alise Zita Zeidaka

Alize Zita Zeidaka ir 2022./2023. akad. gada Kristapa Morberga stipendijas ieguvēja.

Iepazīsti Alisi!

1.Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim? 

Man šķiet, ka mans lielākais talants ir spēt gandrīz katru dienu mosties pirms saullēkta un žonglēt ar visiem pienākumiem un darbiem tā, ka vienmēr atliek laika arī kādai teātra izrādei, grāmatai vai citam piedzīvojumam. Dažiem šķiet, ka man ir apslēpts talants ceļot laikā. To es nekomentēšu.

Ilgi domāju, kā atbildēt uz jautājumu par maniem nozīmīgākajiem sasniegumiem. Nonācu pie secinājuma, ka par apbalvojumiem un ķeksīšiem, ko ierakstīt CV, man lielāku gandarījumu sniedz darbīga un piepildīta diena. It īpaši tā, kurā vadu literatūras stundas skolēniem un jūtu, ka spēju iedegt intereses un aizrautības liesmiņu.

2.Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana? 

Vispirms – tas ir liels pagodinājums, kas rada sajūtu, ka trakais ikdienas skrējiens un cenšanās izspiest no sevis labāko, ir jēgpilns. Otrkārt, protams, tas ir materiāls atbalsts, kas ļaus baudīt teātri, pirkt grāmatas un apmeklēt dejošanas un bungu spēles nodarbības — turpināt attīstīties un piepildīt ikdienu ar to, kas man sniedz iedvesmu un dzīvesprieku.

3.Kāda ir tava dzīves misija, sūtība? 

Nebaidīties būt sev pašai un dzīvot tā, lai nekad nepārstātu brīnīties. Un rādīt to, cik pasaule ir brīnumaina un aizkustinoša, arī citiem — daloties gan ar savām zināšanām, gan idejām un radošumu.

4.Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem? 

Gabriela Garsijas Markesa “Simts vientulības gadu” — grāmata, kas manī izraisīja eksplozijai līdzīgu apjausmu par to, ka cilvēku mūži rit spirāļveidā. 

Haruki Murakami “Kafka liedegā” — mani vienmēr pārsteidz Murakami spēja ieraut lasītāju savā sirreālajā pasaulītē tā, ka visnereālākais, kas tajā sastopams, šķiet pavisam īsts un pat ikdienišķs. 

Klāva Elsberga “Bēdas uz nebēdu”.

5.Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

“Rebel in the Rye”. “Motociklu vasara” – kad drusku pietrūkst vasaras un jaunības sajūtas.

6.Kāds ir tavs dzīves sauklis? 

Apzinies savu mirstību.