Elizabete Beta Ešenvalde

Elizabete Beta Ešenvalde ir 2022./2023. akad. gada M.M.V. Petkevičs piemiņas stipendijas ieguvēja!

Iepazīsti Elizabeti! 

1. Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Mani sauc Beta. Viens no maniem talantiem, ko izmantoju ikdienā, ir spēja apvienot analītisko ar radošo, jo mūzika, zinātne un filosofija vienmēr ir bijusi liela daļa no manas dzīves. Esmu pabeigusi mūzikas skolu, dziedājusi un dejojusi, bet paralēli tam interesējos par eksaktām tēmām. Visas šīs zināšanas apvienojot, man ļoti labi sanāk rast risinājumus visdažādākajām problēmām, saglabājot vēsu prātu.

Uzskatu, ka mani lielākie sasniegumi ir personības iezīmes un darba ētika, ko esmu gadu laikā ieguvusi un noslīpējusi, organizējot dažādus pasākumus, rakstot zinātniski pētnieciskos darbus un turot atvērtu prātu par visu, ko pasaule piedāvā.

2. Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana? 

Stipendija man ir motivācija, kā arī atblasts. Tās saņemšana nozīmē, ka cilvēki manus sapņus, ambīcijas un pievedumu sabierībai novērtē, mana balss tiek dzirdēta un ņemta vērā. Tā iedrošina doties tālāk.

3. Kāda ir tava dzīves misija, sūtība? 

Mana dzīves misija ir sekot savai svētlaimei un iedrošināt citus darīt to pašu.

4. Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem? 

Es ieteiktu citiem izlasīt Marka Mansona grāmatu “The Subtle Art of Not Giving a Fuck”. Lai gan nosaukums dažiem var šķist atbaidošs, grāmatas saturs ir iedrošinošs. Darbā ir apkopoti vairāki padomi par individuālo vērtību sistēmas izveidi, ietekumi par baiļu pārvarēšanu, kā arī daudzas citas vērtīgas dzīves mācības, ko nepieciešams zināt ikkatram cilvēkam, kas cenšas atrast sevi un savu ejamo ceļu.

5. Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem? 

Viena filma, ko iesaku noskatīties ikvienam, ir Kristofera Nolana “Interstellar”. Tā savā stāstā savij kopā zinātni ar emocijām un iedomām, varbutībām. 

6. Kāds ir tavs dzīves sauklis? 

“We are made of star stuff” by Carl Sagan