Anna Apīne

Anna Apīne ir Delfi stipendijas ieguvēja 2023./2024. akad. gadā.

Iepazīsti Annu!

1. Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Es esmu Rīgas Stradiņa universitātes žurnālistikas programmas 2.kursa studente. Ikdienā bez mācībām es aktīvi apmeklēju sporta zāli, kopā ar draugiem dodos piedzīvojumos dabā un kultūrā un pavadu laiku ar ģimeni. Uzskatu, ka mans lielākais talants ir uzdrīkstēšanās iziet no komforta zonas, uzdot neērtus jautājumus un gribēt zināt vairāk. Jau kopš bērnības esmu ļoti ziņkārīga un atvērta jauniem pasaules redzējumiem, kas, manuprāt, ir vērtīga žurnālista īpašība. Viens no maniem lielākajiem sasniegumiem ir podkāsta “Grēks nesūdzēties” izveidošana. Tajā tiek aktualizēta, manuprāt, ļoti nopietna sociāla problēma, par kuru netiek pietiekami runāts – vardarbība jauniešu attiecībās.

2. Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Iegūstot šādu atzinību, skatiens karjeras nākotnē paliek vēl skaidrāks, jo es apzinos, ka manu līdzšinējo veikumu novērtē žurnālistikas speciālisti un tas, ko es daru, ir vērtīgi.

3. Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Pirms uzsāku žurnālistikas studijas, es satiku cilvēku, ar kuru parunājāmies par mediju darbību kopumā un kā tas ir mainījies laika gaitā. Viņš teica, ka galvenais žurnālistu uzdevums ir teikt patiesību. Nevis to, ko konkrēta sabiedrības daļa gribētu dzirdēt un nevis to, kas atsevišķai varai būtu izdevīgi. Es domāju, ka tā arī ir mana dzīves misija – teikt patiesību. Un tam līdzās stāv sabiedrības izglītošana par apdomīgu mediju patēriņu.

4. Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Tā varbūt ir aizgājusi ēra, bet man sirdī vienmēr vieta ir Marka Mensona grāmatai “Smalkā „pofigisma” māksla” (jeb Mark Menson “The Subtle Art of Not Giving a F*ck”). Uzskatu, ka katram no mums būtu jāizvērtē, par ko mēs kreņķējamies un cik daudz enerģijas tam vajadzētu tērēt.

5. Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Orsona Velsa filma “Pilsonis Keins” (1941). Meistardarbs visaugstākajā pakāpē.

6. Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Citāts no seriāla “Breaking Bad” – “No half measures”, jeb “visu vai neko”.