Daniela Rihtere

Daniela Rihtere ir Gustava Zemgala piemiņas stipendijas ieguvēja 2023./2024. akad. gadā 

Iepazīsti Danielu!

1. Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Savu sociālo tīklu galvenēs parasti rakstu, ka esmu “vēstures studente un veselīga miega entuziaste ar vājību pret grāmatām mīkstos vākos”. Tā arī ir – studēju vēsturi nu jau trešajā kursā, studēju atbildīgi, taču neļauju no tā ciest miega daudzumam un kvalitātei, lai gan pāris reizes pētāmās tēmas ir burtiski iezagušās sapņos. Pirms kāda laika nosapņoju, ka staigāju pa milzīgu katedrāli, kurā izmitināti gūstekņi, un pētīju skrandas, kurās viņi ietērpti. Pamostoties atvēru datoru ar domu: “Jāpieraksta!” Proti, iepriekšējā dienā no rīta ekskursijas ietvaros apskatīju Vecrīgas baznīcas, bet tieši pirms miega rakstīju par apgādes problēmām Vidzemes–Latgales gūstekņu nometnē… Mans talants ir nošķirt sapņus no realitātes.

2. Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana man nozīmē sirdsmieru – par to, ka bez sirdsapziņas pārmetumiem varēšu vairāk laika veltīt studijām un bakalaura darba izstrādei – un gandarījumu. Gandarījumu par to, ka par spīti visai bēdīgajai situācijai ar vēstures zinātnes finansējumu mūsu studenti var iegūt atbalstu, kas ļauj kvalitatīvāk pievērsties pētniecībai.

3. Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Uzdot neveiklus jautājumus, labot līdzcilvēku interpunkcijas kļūdas un uzņemties atbildību, kad neviens cits to nevēlas.

4. Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Sirdij – Linarda Tauna dzejoļu krājums “Mūžīgais mākonis” (1958). Dvēselei – N. Charney, I. D. Rowland, “The Collector of Lives: Giorgio Vasari and the Invention of Art” (2017). Prātam – Aleksandra Gavriļina “Vēstures avotu pētniecība” (2017).

5. Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Animācijas filma “The Secret of Kells” (2009). Vārdiem neaprakstāms skaistums – gan stāstā, gan animācijās, gan vēsturiskajā kontekstā.

6. Kāds ir tavs dzīves sauklis?

“Cerība ir muļķu mierinājums.”