Lauma Jagare

Lauma Jagare ir izcilības stipendijas bioinformātikā ieguvēja 2023./2024. akad. gadā.

Iepazīsti Laumu!

1. Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Bioloģijas studijām pievērsos pēc lingvista un tulkotāja darba – mūsu laiku raksturo dažādas pārmaiņas un mūžizglītības iespējas, tāpēc tagad no juridisku un politisku tekstu analīzes pārkvalificējos uz bioloģijas datu analīzi.

Papildus mācībām strādāju arī Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā, kur vienlaikus varu pilnveidot zināšanas un tās pielietot. Šobrīd galvenokārt darbojos mikrobioma jomā, un ceru to saistīt arī ar personalizētas pieejas attīstību metaboliskām saslimšanām. Par sasniegumu uzskatu kolēģu cieņu un spēju dot jēgpilnu ieguldījumu darbā. Varu būt tikai gandarīta, ja arī šajā jomā izdodas nopelnīt uzticēšanos un iespēju piedalīties arvien interesantākos darbos.

Nezinu, vai varu piesaukt kādu īpašu talantu, bet varbūt spēja līdzsvarot pragmatisku pieeju un vēlmi katru lietu izprast līdz galam palīdz meklēt problēmām racionālāko risinājumu.

2. Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendija, pats par sevi saprotams, palīdzēs studiju laikā neraizēties par dzīves dārdzību un vairāk spēka ieguldīt zināšanās. Ne mazāk svarīga tomēr ir arī atzinība gan no kolēģiem, kas pamudināja stipendijai pieteikties, gan no LU Fonda, kas uzskatīja, ka ka manu darbu ir vērts atbalstīt.

3. Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Vēlme saprast procesus.

4. Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Lai, dzīvojot profesionālajā literatūrā, neaizmirstos arī latviešu valoda un tas, no kurienes nākam, pašai patīk pašķirstīt latviešu klasiku. Piemēram, reizi pa reizei atkal palasīt Zaļo zemi vai Mērnieku laikus.

5. Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Nekas tā neatveldzē kā padzīvojuši britu komēdijseriāli.

6. Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Svarīgi ir, lai sanāk forši.