Filips Kozirevs ir Jura Kalnavārna piemiņas stipendijas ieguvējs 2023./2024. akad. gadā.

Iepazīsti Filipu!

1. Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Jau kopš skolas laikiem mani interesē matemātikas pielietošanas iespējas reālās dzīves problēmu risināšanai, un tas bija viens no iemesliem, kāpēc es pēc skolas pabeigšanas nolēmu iestāties Latvijas Universitātē un studēt matemātiku. Es absolvēju matemātikas bakalaura studiju programmu un pašlaik esmu maģistra studiju programmas "Matemātika un datu zinātne" 1. kursa students. 

Bakalaura studiju laikā es strādāju par laborantu Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes Matemātikas nodaļā, iesaistoties zinātniskā projektā un nodarbojoties ar pētniecisko darbu. Projekts bija veltīts datu virzītu metožu pielietojumiem nelineāro viļņu izpētei kristālrežģa modelī, un tajā es nostrādāju vairāk nekā divus gadus līdz projekta beigām. Mums ar darba vadītāju izdevās iegūt inovatīvus rezultātus kristālrežģa viļņu klasifikācijā, izmantojot mašīnmācīšanās algoritmus. Neskatoties uz to, ka projekts ir noslēdzies, mēs turpinām pētījumus šajā virzienā. 

Es domāju, ka mans galvenais talants ir mērķtiecība, kā arī prasme mācīties un patstāvīgi īsā laika posmā apgūt sarežģītas lietas. Savukārt uz saviem nozīmīgākajiem sasniegumiem varu attiecināt mūsu ar darba vadītāju raksta publikāciju Scopus indeksētā starptaustiskā zinātniskā žurnālā, kā arī dabaszinātņu bakalaura grāda matemātikā ar izcilību iegūšanu.

2. Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana priekš manis ir labs atbalsts pētniecības veikšanai, kā arī atzinība par jau paveikto darbu. Tā dos man iespēju personīgi un profesionāli attīstīties un sasniegt jaunas virsotnes.

3. Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Es gribētu teikt, ka mana misija un padarīt šo pasauli par labāku vietu, bet es esmu reālists un saprotu, ka jātiecas uz to, lai vismaz pēc manis tā nekļūtu sliktāka.

4. Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Citiem stipendiātiem es ieteiktu izlasīt Ēriha Marijas Remarka romānu "Triumfa arka", kā arī Pītera Meila autobiogrāfisku romānu "Gads Provansā".

5. Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Manuprāt, ir vērts noskatīties režisora Romana Polaņska biogrāfisku drāmu "Pianists" (2002), kā arī režisora Pītera Farelija biogrāfisku komēdijdrāmu "Ceļvedis" (2018).

6. Kāds ir tavs dzīves sauklis?

"Cilvēks nav savu pārliecību summa. Cilvēks — savu darbu summa". (Josifs Brodskis)