Mārtiņš Klevs ir Jura Kalnavārnas piemiņas stipendijas ieguvējs 2023./2024. akad. gadā.

Iepazīsti Mārtiņu!

1. Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim? 

Brivajā laikā man patīk braukt ar velosipēdu un sekot līdzi tehnoloģiju jaunumiem. Manuprāt mans talants ir spēja atrast veidus kā apvienot lietas, kas man šķiet interesantas un produktīvu darbu. 
Viens sasniegums bija panākumi starptautiskajā fizikas olimpiādē, kas mani pārliecināja, ka fizika ir tas, ar ko es vēlos nodarboties. Vēl viens zīmīgs sasniegums bija mans bakalaura darbs, kura saturs tika publicēts starptautiski atzītā žurnālā “Physics of Fluids”, kur es biju pirmais autors.  

2. Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana? 

Stipendijas iegūšana man nozīmē, ka es varu pievērsties pētniecībai un mācībām ar lielāku motivāciju, un ka nav jāvelta laiks uztraucoties par finansiāliem līdzekļiem. 

3. Kāda ir tava dzīves misija, sūtība? 

Mana lielā dzīves misija ir papildināt cilvēces zināšanas ar jaunām zināšanām un atklājumiem. Tas ir ļoti ambiciozs mērķis kas vienam pašam ir grūti panākams. Dēļ tā ir nepieciešams atrast pareizo komandu ar cilvēkiem, kas viens otru atbalsta, un tad kopā tas ir paveicams.

4. Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem? 

“What If? Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions” - nenopietna grāmata kas zinātniski apskata kā norisinātos dažādas absurdas situācijas. 

5. Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem? 

Iesaku noskatīties filmu “3 Idiots”. Aiz jokainā nosaukuma slēpjas aizraujoša komēdijdrāma par trīs koledžas studentu piedzīvojumiem un grūtībām. 

6. Kāds ir tavs dzīves sauklis? 

“Ja nogursti, iemācies atpūsties, nevis padoties.” - Banksijs