Diāna Hristenko ir Kārļa Ozoliņa-Emīla Medņa trasta fonda stipendijas ieguvēja 2023./2024. akad. gadā.

Iepazīsti Diānu!

1. Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Esmu vienmēr bijusi saistīta ar grāmatām, lasīšanu. Mani nozīmīgākie sasniegumi saistīti ar labām nejaušībām, kuras esmu bijusi spējīga izmantot un novērtēt. Liela nozīme manā dzīvē ir studenšu korporācijai “Varavīksne”, kurā tiku uzņemta pašā pirmajā studiju gadā, rudens semestrī. Tas tad arī veidoja priekšstatu par akadēmisko dzīvi, iespējamajiem sasniegumiem un attieksmei pašai pret sevi. 

2. Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšanai ir divi aspekti – sociālais un praktiskais. Ar sociālo saprotu saistības un godu, ko man uzliek stipendijas iegūšana, atbildība mecenātu priekšā. Praktiskais – mana promocijas darba tēma pieprasa ceļot pa Baltijas valstīm, apmeklēt arhīvus, dažādas draudzes u.c. vietas, kas nepieciešamas baznīcu vēstures pētniecībai, stipendija ļaus to darīt brīvāk un atklāt vairāk. 

3. Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Vienmēr esmu vērtējusi savas nodarbes arī vēstures un nākotnes kontekstā (vēsturnieku niķis). Vienmēr uzdodu jautājumu – vai šis ir noderīgi tagad? Vai šis būs noderīgi kādam pēc 100 gadiem? Tad nu cenšos nodarboties ar ko noderīgu sabiedrībai, risināt tādas tēmas, kuras citi neizvēlās dažādu iemeslu dēļ. Vēl dažreiz jokoju, ka man nepieciešams iemācīties paklusēt un pacietību, arhīva lasītavās šīs prasmes ļoti labi var apgūt.  

4. Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Ieteikšu grāmatas, kurām autors ir Pēteris Bolšaitis, Vītolu fonda mecenāts – 

“Vivat Academia: Atmiņas un stāsti par buršu valsti”  par studentiem un universitāti

“Latvijas klusie varoņi” – par Latvijas cilvēku likteņiem 20.gs. režīmos

“Pētera peripētijas. Atskaite par brīnumainu dzīvi” – par mīlestību pret dzīvi, cilvēkiem un Latviju, bezgalīgas vitalitātes apliecinājums.

5. Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Drāmu “Biedrs bērns” (2018) – par padomju Igauniju, par padomju režīmu bērna acīm. 

6. Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Ir divi, viens par dzīves lielajām lietām, otrs ikdienišķāks.  “Vitam impendere vero!” (Dzīvi veltīt patiesībai) un “Esi labs piemērs vai briesmīgs brīdinājums!”