Ance Priedniece ir Kristapa Morberga stipendijas ieguvēja 2023./2024. akad. gadā.

Iepazīsti Anci!

1. Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim? 

Esmu ornitologs ceturtajā paaudzē, un jau kopš 10 gadu vecuma mana kaislība ir putni. Esmu iesaistījusies dažādos ar putnu pētniecību saistītos projektos, taču šobrīd pētu mājas strazdu migrāciju. Vēl bez putniem man patīk izaicināt sevi un pārbaudīt savas robežas. Cenšos teikt “jā” iespējām, kas man tiek piedāvātas. Šobrīd esmu Erasmus+ apmaiņas studijās Somijā, taču, esot Latvijā, darbojos studējošo pašpārvaldē, Jauno biologu skolā un dejoju TDA “Liesma”. Par lielāko talantu uzskatu savu daudzpusību, bet par lielāko sasniegumu – dalību 14. Eiropas ornitologu savienības kongresā ar stenda referātu. 

2. Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana? 

Neizsīkstošu uzticību – man ir patiešām liels pagodinājums saņemt LU fonda stipendiju jau trešo gadu. Tas ir novērtējums, ka tam, ko es daru, ir vērtība, un tā ir motivācija neapstāties un tiekties pēc arvien augstākiem mērķiem. 

3. Kāda ir tava dzīves misija, sūtība? 

Neļaut cilvēcei aizmirst, ka daba ir pārāka. Jau tagad klimata pārmaiņu radītās sekas, piemēram, ekstremālie laikapstākļi, parāda, ka cilvēki ir pārāk daudz kaitējuši dabai, taču joprojām dabas vērtību saglabāšana nereti tiek nolikta otrajā plānā. Mēs nevaram dzīvot sistēmā (uz Zemes), ja mēs, darīdami, ko katrs vēlamies, izjaucam šo sistēmu. 

4. Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem? 

J. Joņeva grāmatu “Decembris”. 

5. Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem? 

K. Nolana filmu “Interstellar”. 

6. Kāds ir tavs dzīves sauklis? 

Bieži vien pietiek ar atgādinājumu sev: “Tu spēj darīt grūtas lietas”.