Emīls Šmits ir Kristapa Morberga stipendijas ieguvējs 2023./2024. akad. gadā.

Iepazīsti Emīlu!

1.Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim? 

Es esmu fizikas bakalaura 2. kursa students un laborants Latvijas Universitātes Lāzeru centrā. Šķiet, ka savus nozīmīgākos sasniegumus es vēl joprojām mantoju no vidusskolas laikiem, kad man izdevās uzvarēt televīzijas šovā “Gudrs, vēl gudrāks” un izcīnīt sev un Latvijai sudraba medaļu Pasaules Ekonomikas olimpiādē, taču tāpat es ļoti lepojos par savām sekmēm mācoties fiziku un pirmajiem panākumiem pētniecībā, darbojoties Lāzeru centrā. Manuprāt, mans lielākais talants ir saglabāt mieru, sakārtot prioritātes un koncentrēties uz to, kas šobrīd man ir vissvarīgākais.

2.Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana? 

Šīs stipendijas iegūšana man kalpo gan kā apliecinājums maniem centieniem un motivācija turpināt iesākto ceļu, gan arī kā ļoti praktisks finansiāls atbalsts, kas man ļaus vairāk koncentrēties uz lietām, kas savus augļus man dos tālākā nākotnē.

3.Kāda ir tava dzīves misija, sūtība? 

Es cenšos dzīvot savu dzīvi un pieņemt lēmumus tā, lai tos atzinīgi vērtētu 10 gadīgs es pagātnē, kā arī 70 gadīgs es nākotnē, piemēram, studēt fiziku, manuprāt, ir viens no šādiem labi veiktiem lēmumiem.

4.Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?  

Cal Newport “Deep work”, Varlams Šalamovs “Kolimas stāsti” un Ēriks Ādamsons “Sava ceļa gājējs”.

5.Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?  

Appolo 11 (2019), Oktobra debesis (1999) un Imitācijas spēle (2014).

6.Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Ar vienu saukli, manuprāt, ir grūti aprakstīt manu dzīvi, taču mans mīļākais sauklis ir “Veselā miesā vesels gars!”, jo es uzskatu, ka sporta aktivitātes ikdienā ir produktivitātes un garīgas veselības pamatakmens, it īpaši intelektuālā darba veicējiem.